brglez, golob
foto: Veronika Savnik

Po prvem krogu volitev za predsednika republike rezultati Golobovemu Gibanju Svoboda slabo kažejo. Ima sicer najmočnejšo stranko v parlamentu (41 poslancev), pa je njegov kandidat Milan Brglez, ki ga je podprla tudi naša socialdemokratska stranka s šestimi poslanci, dobil komaj kakih 15 odstotkov glasov.

Ta rezultat pove več kot najrazličnejše javnomnenjske ankete. Po domače, Golobovemu Gibanju Svoboda po polletnem vladanju velika večina slovenskih volivcev ne verjame več. No, golobnjaki to lahko upravičujejo, da so Brgleza šele pozno pognali v predvolilni boj za Logarjem in Natašo Pirc Musar, ker jim je njihovo kandidatko Marto Kos iz predvolilne tekme izključil nekdanji predsednik Milan Kučan, češ da ista stranka ne more imeti ob predsedniku vlade in vodje parlamenta še predsednika oziroma predsednico republike.

Golob je to komentiral, da ugleden človek lahko kdaj pove tudi kakšno neumnost, ampak Kosova je nemudoma odfrfotala iz Svobode in tudi iz kandidature za predsednico republike. Za to naglo dejanje naj bi bila nagrajena kot veleposlanica v ZDA, kjer ji je naša globoka država z odstranitvijo Toneta Kajzerja, odprla ta položaj. No, če bi imel jaz kaj besede, bi Kosovo poslal za veleposlanico na Kosovo, kar najbolj ustreza njenemu  kosovskemu priimku.

Ampak pustimo te ptičje (Golob – Kos – Brglez) peripetije in se vrnimo k prepozni Brglezovi kandidaturi. Tudi Golob se je v tekmi za zmago na parlamentarnih volitvah odločil tako rekoč v zadnjem hipu, pa mu je uspelo prepričljivo zmagati. Zato Brglezov poraz lahko pojasnimo le s tem, da levičarski golobnjak med slovenskimi volivci nima več podpore. Torej bi morala vlada odstopiti in se po Šarčevem modelu zavzeti za nove volitve. Pa to leta 2020 Šarcu ni uspelo, ker je zlobni Janša znal v svojo koalicijo pritegniti poslance SMC in DeSUS, ki so se zbali, da ob vnovičnih volitvah ne bi prišli več v parlament in tako ostali brez prijetnih poslanskih plač. Zato tudi Golob ne bo zahteval novih volitev, kajti tudi njegovi poslanci bi morda zaradi poslanskih plač prestopili h kakšnemu grdemu Janezu.

No, Golob se je pred tem zavaroval, saj je takoj, ko je njegova Svoboda prišla v parlament, zato imenoval osem svojih nadzornikov, da so njegovi poslanci delovali tako, kot zahteva on. Zato bomo Slovenci še naprej čivkali v svobodnem golobnjaku, dokler nam globoki strici ne bodo našli kakega novega obraza. Ni pa znano, kdaj bo to!

Bogo Sajovic