foto: STA / Tamino Petelinšek

“Vsaka cvetna nedelja je za nas prava muka. Takrat se pokaže, kakšne fašistične navade so še vedno v naši državi in nasploh po Evropi,” je menda v nekem krogu pred kratkim razlagal poslanec Levice Miha Kordiš. 

Po naših informacijah naj bi se Miha Kordiš že sestal z Luko Mesecem, saj pripravljata zakon, ki bo za prihodnje leto odpravil najbolj fašistično navado vernih kristjanov: izdelovanje butaric, njihov blagoslov in javno razstavljanje teh rekvizitov. “To je podobna fašistična svinjarija kot kape s cofom. Butara je znak fašizma!” je za naš portal pojasnil Kordiš.

Vendar naj bi Mesec imel tudi idejo, ki bo ublažila negativne posledice prepovedi – država namreč v zameno subvencionira vstopnino in potne stroške za obisk Hiše cvetja v Beogradu na cvetno nedeljo. “Našim delovnim ljudem in občanom je pač treba zagotoviti nekaj, kar ima zvezo s cvetjem. Tudi kresovanje smo zato že zdavnaj prestavili na predvečer prvega maja, praznika dela. Nič hudega, če bodo ob povratku v domovino v rožicah. Ponavadi se je to dogajalo, ko so dvignili pokrov krste in ugotovili, da je notri kamenje in da z velikonočnim vstajenjem Josipa Broza Tita ne bo nič,” nam je zaupal minister Mesec.

Ker pa je na meji med Hrvaško in Srbijo režim zunanje schengenske meje, bo Golobova vlada predlagala hiter vstop Srbije v EU ter schengensko območje. Če se to do prihodnje cvetne nedelje ne bo zgodilo, bodo predlagali prenos Hiše cvetja v Zagreb ali Kumrovec.

Josif Gros-Rito, dopisnik iz Beograda