foto: STA, Pixabay

V začetku aprila 1883 je podjetnik Karl Scherbaum v svojem parnem mlinu v Mariboru vključil razsvetljavo s 36 žarnicami. S tem je prvič v Mariboru, na Slovenskem in v tem delu Evrope zasvetila električna žarnica, danes poroča STA.

To se je zgodilo le štiri leta potem, ko je Thomas Alva Edison patentiral svoj izum žarnice z žarilno nitko, je za STA povedal kustos Jan Malec iz Muzeja narodne osvoboditve Maribor.

Točen dan, ko je Scherbaum priključil na svoj parni stroj dinamo in tako prižgal žarnice, ni znan. “Edini vir, ki ga imamo, je majhen članek v Marburger Zeitung z dne 4. aprila 1883. To sploh ni bila velika novica, članek je šele na tretji ali četrti strani časnika,” je pojasnil Malec.

Na ta dogodek pa se je danes odzval evroposlanec Matjaž Nemec, ki meni, da bi morala naziv mesta prve slovenske žarnice imeti Nova Gorica. “Tam je že od nekdaj žareča nitka,” je sporočil.

Se je pa kasneje Matjažu Nemcu, kot poroča naš lokalni dopisnik, vendarle posvetilo, da pred 140 leti Nova Gorica še ni obstajala. “Pa Pahorjeva katrca tudi ne,” je dodal. In pristavil, da pripravlja še eno mednarodno srečanje s Tanjo Fajon. “Tokrat s trajnostno, led osvetljavo.”

Matija Nitkar