foto: Demokracija

Čeprav na splošno velja, da smo Slovenci že do grla siti vsega, kar ima zveze s covid19 in da nas kar strese, če na televizijskem ekranu zagledamo koga iz NIJZ ali vladne svetovalne skupine, pa se nalezljivih bolezni nikakor ne moremo znebiti. Zadnje čase naj bi NIJZ opozarjal pred novo nevarnostjo.

In za kaj gre? Po najnovejših podatkih naj bi tisti, ki beležijo primere covid19, zatipkali pri vpisovanju statističnih podatkov. V primere okužb so namreč zajeli tudi novo vrsto ptičje gripe, za katero je značilno, da se širi na precej nenavaden način – tudi preko elektronskih medijev. Če namreč preko televizijskega ekrana zagruli okuženi golob, lahko pri gledalcih sproži množično okužbo, ki vpliva predvsem na možgane. Po podatkih NIJZ torej ne gre za klasično ptičjo gripo, ampak za virusni taubi-encefalitis, ki napada možgane.

Prvi sum na primer te bolezni se je pojavil med slovenskimi športnimi novinarji v Oberhofu na tekmi v smučarskih skokih za ženske sredi marca. Takrat je nekaj prič slišalo novinarja enega od Odlazkovih glasil, ki je preko telefona v Slovenijo sporočal, da je na skakalnici zmagala Nika Kovač in si prislužila veliki kristalni globus. Celo ob planiški letalnici je bilo slišati komentarje, da je velika škoda, ker Nika Kovač ne sme tekmovati v moški konkurenci, saj bi skočila krepko preko 260 metrov in pokazala, da je močnejša od vseh dedcev skupaj. Avtorji takšnih komentarjih naj bi pred prihodom v Planico pili okuženo alpsko mleko, ni pa znano, ali so zraven uživali tudi alkoholne pijače.

Po naših informacijah naj bi se s taubi-encefalitisom okužile že vse redakcije medijev, ki so v lasti Martina Odlazka. Čeprav jim je NIJZ odredil karanteno, teh določil ne upoštevajo. »Očitno bo še pred volitvami potrebno zaprtje javnega življenja, če bo šlo tako naprej,« nam je sporočil vir iz NIJZ.

Medtem pa je prvakinja SD Tanja Fajon že sporočila, da bo problem z NIJZ hitro rešen. »Ko bomo prevzeli vlado, bo NIJZ spet vodila Nina Pirnat in ne bo nobenih virusov več, prav tako tudi ne epidemije,« je Fajonova povedala za naš portal.

Bobby Taubich