foto: Nebojša Tejić / STA

Ljubljanski župan Zoran Janković je, čeprav je po rodu Srb, velik prijatelj muslimanov. Kljub tragičnim dogodkom v Bosni in Hercegovini, kjer so se najbolj krvavi spopadi dogajali ravno med Srbi in muslimanskimi Bošnjaki, je lahko marsikomu zgled za medreligijski dialog, saj je Ljubljana še ne tako dolgo nazaj dobila islamski verski center ter Džamijsko ulico.

In ne samo to: novi mufti slovenske muslimanske skupnosti, sicer nekdanji tajnik skupnosti in svoj čas tudi Jankovićev mestni svetnik Nevzet Porić je očitno naredil tako dober vtis na ljubljanskega župana, da se je slednji tudi uradno odločil postati musliman. »Če je to lohk naredu Mohamed Ali, nje, pol bom tudi jest, nje. Salem alejkum, nje,« je za naš portal dejal ljubljanski župan. Slednji že načrtuje, da bo, ko se bodo razmere glede covid19 spet izboljšale, v Ljubljano povabil znano pevko Shuhado, nekdaj znano pod imenom Sinead O’Connor. Tudi ona je prestopila v islam in je za medije povedala, da jo njeni verski sobratje kot žensko veliko bolj spoštujejo v primerjavi z dekadentnim Zahodom.

Na vprašanje, ali si bo Zoran Janković sedaj spremenil ime, nismo dobili odgovora. Se pa skoraj zagotovo obeta novost pri javnih prireditvah in ponudbi prehrane v Ljubljani, saj v ponudbi ne bo več svinjskega mesa, tudi prodaja alkohola bo močno omejena, najverjetneje eno veliko pivo ali dva decilitra vina na odraslo osebo na dan. Najverjetneje se bodo pojavili tudi dvojezični napisi, poleg slovenščine še arabščina, na javnih površinah. Ljubljančani bodo imeli posebno ugodnost, ker bodo lahko vsak teden zastonj dobili salamo in mleko, že pred sončnim vzhodom pa bodo zvočniki na ljubljanskih ulicah predvajali edinstveno budnico.

Kako so meščani reagirali na županovo potezo, ni znano. Za zdaj je edini odziv grafit na Magistratu, kjer je neznani storilec na zid naredil napis »Zoki akbar«. Znana slaščičarna Čebelica pa je dobila novo ime MuhaMed.

Sabahudin Ibrahimović, posebni poročevalec