foto: arhiv Mravljišča

Po seji KNOVS, na kateri je nastopil tudi neodvisni raziskovalni novinar in nekdanji profesionalni dopisnik TVS z Bližnjega vzhoda Erik Valenčič, se že v kratkem obeta nova seja, na katero naj bi Matjaž Nemec povabil še več raziskovalnih novinarjev. 

Kot je znano, na zadnjo sejo ni prišel medijski strokovnjak Boris Vezjak, češ da ima na fakulteti izpite, medtem ko je Anuška Delić uživala na zasluženem dopustu. Sedaj naj bi oba prišla na sejo, Delićeva pa bo verjetno predstavila tudi poseben ekspoze o obstoju klerofašizma na Slovenskem. Njeni zapisi na twitterju so namreč zelo zgovorni, naši viri ob tem trdijo, da bi bil nanjo zagotovo zelo ponosen Stane Dolanc, ki je v sedemdesetih in osemdesetih letih skrbel za varnost Jugoslavije.

Med povabljenimi pa bo skoraj zagotovo tudi prvo Reporterjevo pero Igor Kršinar, ki je nedavno predstavil izsledke raziskave odnosa med premierjem Janezom Janšo, njegovim državnim sekretarjem Žanom Mahničem, Rumenimi jopiči ter identitarnim gibanjem. Ker zelo dobro pozna vse skrivne osebne povezave Žana Mahniča, ki naj bi bil celo oficir za zvezo med Janšo in neonacisti, je predsednik KNOVS Matjaž Nemec prepričan, da bi bil Kršinarjev nastop na seji komisije zelo dragocen prispevek za slovensko prihodnost.

Oglasilo pa se je tudi Društvo novinarjev Slovenije, ki namerava Kršinarja predlagati za prejem novinarskega priznanja Čuvaj/Watchdog. Kot pravijo, jih ne moti, da je bil Kršinar pred leti prejemnik Častnega priznanja Boruta Meška, ki ga podeljuje Združenje novinarjev in publicistov, ki ga je Kršinar nekaj let vodil kot predsednik. Zagotovo pa namerava DNS vsaj enega od naštetih raziskovalnih novinarjev predlagati za Pulitzerjevo nagrado. “Njihov boj proti neonacizmu je zagotovo vsaj toliko pomemben kot NOB in ima velik pomen za ves svet,” pravijo v DNS, ki ima svoje korenine v partizanskem časnikarskem društvu, ki je ustvarjalo tudi Slovenski poročevalec, enega največjih medijskih dosežkov slovenskega naroda v dvajsetem stoletju.

Rado Volaj