foto: arhiv

Ugibanj o tem, zakaj na Moskovičevi vili, kjer za zdaj še vedno domuje pravna naslednica Komunistične partije Slovenije, ni več table, ki označuje, da je tu strankarski sedež, je konec. Naši dobro obveščeni viri namreč pravijo, da razlog ni samo v pleskanju oz. novi fasadi, ampak tudi v tem, da se SD seli na novo, za zdaj še neznano lokacijo.

Omenja se sicer več možnih lokacij novega sedeža stranke, ki jo vodi evroposlanka Tanja Fajon – najverjetnejša se zdi na Metelkovi v nekdanjem vojaškem kompleksu, nekateri omenjajo tudi novo zgradbo, ki naj bi zrasla na mestu nekdanje tovarne Rog. Ob tem se omenja tudi možnost, da bi SD poleg prostorov, kjer ima svoj sedež, zgradila tudi posebne prostore za nekdanje prebivalce Roga, da bi lahko tam prebivali in nemoteno umetniško ustvarjali.

In kaj se bo zgodilo z Moskovičevo vilo? Prevzela naj bi jo skupnost slovenskih Judov, v njej pa bi zaživela nova ljubljanska sinagoga, ki bo za razliko od judovskega kulturnega centra prostor za prave, verne Jude. In ne samo za lovce na denar, trdijo naši viri.

In zakaj se je SD odločila ubogati poziv Evropske judovske zveze iz aprila letos? Menda zato, ker naj bi evropski pravosodni organi dobili v roke fotografijo Tanje Fajon z dvignjeno roko, judovske skupnosti po Evropi so zato napovedale sprožitev kazenskih in odškodninskih postopkov. Zaradi teh pritiskov se je SD odločila, da Moskovičevo vilo raje vrne, medtem ko bi ji nove prostore pomagala najti Mestna občina Ljubljana, finančno pomoč pa je neuradno že obljubil tudi George Soros. Predstavniki Fundacije za odprto družbo računajo, da bo SD na Slovenskem še naprej dejavnik prizadevanj za odprto družbo, zato so Fajonovi tudi čestitali, ker tudi ob obisku doma za starejše ni nosila maske in tako pokazala, da se je mogoče proti covid19 boriti tudi mimo ukrepov desničarske vlade.

Za zdaj še ni znano, kdaj se bo začela selitev, se pa govori, da bo novi oskrbnik Moskovičeve vile sedaj že legendarni univerzitetni profesor estetike in dolgoletni član SD dr. Lev Kreft.

R. V.