foto: Wikipedia, Facebook

Marsikoga je v začetku februarja “vrglo na rit”, ko je član pedagoškega personala na FDV dr. Peter Stanković na Valu 202 “pametoval” o slovenski narodnozabavni glasbi. 

“Nočem reči, da je taka glasba sama po sebi avtokratska, fašistoidna ali kakorkoli, ampak je s tem svojim preprostim, enoznačnim uniformnim svetom zelo pripravna za te prisvojitve,” je dejal sedaj že legendarni profesor, ki je bil v preteklih letih tudi mentor diplomske naloge o bureku. Kot trdijo naši viri, je temu botrovalo dejstvo, da se je leta 1984 po velikem uspehu na olimpijskih igrah v Sarajevu Jure Franko znašel v središču pozornosti jugoslovanske javnosti, češ “mi volimo Jureka više od bureka”.

Svoja stališča pa je Stanković obrazložil tudi v nedeljskem intervjuju na TV Slovenija, kjer je obrazložil svojo trditev na radiu. “V principu je moje sporočilo, da je sodobna slovenska narodnozabavna glasba čisto normalen glasbeni žanr, zelo priljubljen in v bistvu na noben način, če govoriva o širših, političnih in družbenih konotacijah, problematičen. Se pravi v njem podčrtujem ni nič fašističnega, nič avtokratskega, karkoli,” je pojasnil. Pri tem pa je še izpostavil, da bi se morala slovenska narodnozabavna glasba za njeno večjo priljubljenost preoblikovati in iti preko svojih meja. “Na primer, če bi imeli temnopolte, če bi imeli kakšne ‘čefurje’, kakšne geje, jaz mislim, da bi lahko samo pridobila,” je dejal.

No, seveda pa je dr. Stanković nekoliko zamudil zgodovino, kot se temu reče. Namreč, temnopolti so se v slovenski narodnozabavni sceni že pojavljali in to že konec devetdesetih let. Več kot dvajset let nazaj torej. V zabavljaški oddaji TV Poper, v kateri se je najbolj “proslavil” legendarni politkomedijant Boris Kobal, je namreč nastopal tudi temnopolti “Janez Belina” oz. Inacio Bintchende, sicer doma iz Gvineje Bissau. Oblečen je bil v slovensko narodno nošo.

Nekoč smo imeli tudi Afričana v slovenski narodni noši… (foto: posnetek zaslona)

No, tudi glede “čefurjev” v slovenski narodnozabavni sceni je dr. Stanković v zaostanku, saj obstaja primer Bosanca, ki že dolga leta igra kitaro v različnih narodnozabavnih zasedbah. Ko so ga pred leti ustavili policisti, ga legitimirali in mu nato preiskali avtomobil, so bili povsem iz sebe, ko so mu v avtu našli – slovensko narodno nošo.

Sicer pa se naši viri sprašujejo, ali bi omenjeni predavatelj s FDV tudi v govejo župco, pražen krompir in orehovo potico vnesel kakšno “nekonvencionalno” sestavino. Kot je znano, potico obožuje papež Frančišek, zaradi nje pa je pred leti šlo močno na smeh Jeleni Aščić…

Stanko Petrović