foto: Freepik

Kaj je mislil RKI? Potem ko je Inštitut Robert Koch prejšnji teden na svoji spletni strani objavil informacijo, da je zdravo redno piti tekočino, je bilo v preteklih dneh hospitaliziranih več tisoč intelektualcev. Imeli so akutno dehidracijo. Očitno so zavrnili upoštevanje navodil, poroča Der Postillon.

»Voda je življenjskega pomena. Odrasli bi morali dnevno popiti najmanj 1,5 litra vode,« piše na spletni strani inštituta. »Tisti, ki pijejo premalo, lahko pričakujejo resne posledice na telesu (zmanjšana zmogljivost, dehidracija).«

Ni trajalo dolgo, da so priporočila inštituta zakrožila po družbenih omrežjih. Ljudje so jih jezno komentirali.  »Zdaj nam hoče režim povedati, koliko moramo piti!« je bil ogorčen uporabnik. »J**i se RKI! Nič več ne pijem. Moje telo ima delujoče tekočinsko ravnovesje,« je menil drugi.

Medtem bolnišnice po vsej Nemčiji poročajo o drastičnem povečanju števila primerov akutne dehidracije. Trenutno se zdravi okoli štiri tisoč ljudi.

»K nam pridejo ljudje, ki so videti, kot bi pet dni tavali po Sahari,« je poročal zdravnik na urgenci. »Mnogi med njimi se potem še branijo rešilne infuzije, ker se bojijo posledic.«

Smrt vidnega nasprotnika pitja tekočine in vidnega intelektualca Jensa-Martina Immela, ki je v torek umrl zaradi akutne dehidracije, je mnoge pretresla. Zanikala je informacije, da bi umrl zaradi dehidracije:

»V nasprotju s tem, kar se trenutno ugiba na internetu, ni umrl zaradi dehidracije, ampak zaradi povsem običajne presušitve. Prosim, da spoštujete našo zasebnost.«

Medtem mnogi od RKI zahtevajo, da sporno priporočilo umakne, da bi razbremenili bolnišnice za bližajoči se omikronski val.

Hans Heller, dopisnik iz Berlina