Irena Joveva je tako prepričljivo nagovorila evroposlance, da so se znašli za 40 let v preteklosti. (foto: STA)

Marsikoga je šokirala novica, da je v tem tednu Evropski parlament sprejel pravno podlago za to, da Evropska komisija finančno kaznuje Madžarsko in Poljsko zaradi domnevnega rušenja vladavine prava v teh dveh državah. Zato smo v uredništvu Mravljišča sklenili, da opravimo raziskavo ozadja tega dogodka. Rezultati so zelo presenetljivi. 

Kot je znano, je “veselo novico” o kaznovanju Poljske in Madžarske oznanila slovenska evroposlanka (z makedonskimi koreninami) Irena Joveva, seveda na twitterju:

Iz tega zapisa smo lahko sklepali, da je bila glavna pobudnica tovrstne politike kar omenjena poslanka, ki je celo bolj zagreta od Tanje Fajon, ki se ta trenutek ukvarja s pripravo SD na volitve in nima več toliko časa za evropske téme. Zato smo informacije poiskali kar v neposredni bližini poslanskega kabineta prej omenjene poslanke, ki se je v bruseljsko trdnjavo demokracije prebila preko liste LMŠ.

“Če mene vprašate, gospa Irena dejansko sploh ne ve, da se dogaja vojna v Ukrajini in da  tako Poljska kot Madžarska sprejemata begunce,” nam je pojasnil uslužbenec politične skupine Alde, sicer Nizozemec. “Morda je razlog v tem, da je v začetku februarja prejela poživitveni odmerek cepiva proti covid19, verjetno je šlo za rusko cepivo. Slednje pa vsebuje čipe, ki skoraj ustavijo občutek za čas. Kot veste, Irena izvira iz Makedonije, pravoslavni kristjani pa zaradi julijanskega koledarja zaostajajo 14 dni za časom. Vendar je pri Ireni zaradi čipov, ki jih je prejela, zaostanek še veliko večji. Verjetno bo šele v začetku aprila ugotovila, da je danes 24. februar in se je začela agresija Rusije na Ukrajino. Ko bo zaznala prve begunce na Poljskem in Madžarskem, bo za nas že mesec maj,” nam je zagato ob njenem dojemanju časa pojasnil omenjeni sogovornik iz Nizozemske.

So torej vsi evroposlanci, ki so podprli sankcije proti Poljski in Madžarski, prejeli omenjeni rusko cepivo? “Tega ne vemo. A nekaj je gotovo: Irena Joveva je imela zelo prepričljiv nastop, pomagala si je tako, da je na govorniški oder prišla s pručko in stopila nanjo, češ da jo je tako naučil prvi predsednik Slovenije Milan Kučan, ki ga ljubkovalno kličejo tudi ‘Kučko s pručko’. S slednjim se pozna še iz časov, ko je delala še za STA, vendar ji menda nikoli ni sugeriral, naj se pobriga za svoje družinsko življenje. Zato ga še danes obožuje. Kakorkoli že, poslušal sem njen nastop in lahko rečem, da so mnogi poslanci mislili, da glasujejo o sankcijah proti Rusiji. Irena jim je čas zavrtela za kakih 40 let nazaj, ko sta bili Poljska in Madžarska še del sovjetskega imperija. Zato so mnogi glasovali ZA,” nam je povedal naš vir.

Vendar pa nad njenim nastopom v taboru Alde ter evrosocialistov niso bili vsi navdušeni. Eden od poslancev je med njenim nastopom sezul čevelj in z njim tolkel po mizi, zaradi česar so morale posredovati varnostne službe. O incidentu sicer ni poročal nobeden od medijev.

Jovan Irenejević, dopisnik iz Bruslja