foto: montaža Mravljišče

Zveza ozaveščenih uporabnikov avtomobilov Evrope (Aware users of cars in Europe – AUCE) je na Evropsko komisijo naslovila zahtevo, da Evropska unija takoj ukine obveznost uporabe varnostnega pasu v avtomobilih v vseh članicah EU, saj je po njihovo varnostni pas v resnici skrajno nevarna zadeva, ki naredi veliko več škode kot koristi. Podobno velja tudi za varnostne blazine. 

“Po ugotovitvah neodvisnih strokovnjakov za promet in avtomobilizem, to je tistih, ki jih ne plačuje globalna vplivna elita, so varnostni pasovi obvezni predvsem zaradi interesov izdelovalcev varnostnih pasov, ki zalagajo avtomobilsko industrijo in s tem služijo na naš račun. Uradna stroka nam laže, da varnostni pas preprečuje hujše poškodbe pri trkih, dejansko pa je ravno obratno,” je sporočil generalni sekretar AUCE Hans von Münhausen. Kot je še dejal, gre za hudo zaroto proti vsem udeležencem v prometu, saj zaradi tega umirajo več, pa še to predvsem zaradi tega, ker so zavedeni. Medtem pa policija povsem neupravičeno kaznuje voznike zaradi neuporabe varnostnega pasu. “V zvezi s tem bomo vložili pobudo na Evropsko sodišče za človekove pravice,” napoveduje Münhausen.

In kako utemeljuje svoje pobude? “Varnostni pas predstavlja zelo nehvaležen dodatek v avtu. V njem potrebujemo čim večjo svobodo gibanja, pri tem nas pas ovira. Ker je v večini primerov preveč zategnjen, povzroča poškodbe na človekovem telesu, potniki v avtomobilu imajo občutek, da so v zaporu, izgledajo grše, sploh če imajo na sebi lepo obleko. Varnostni pas je nesmotrno uporabljati v primeru, da je voznik ali potnik pijan, saj je v tem primeru že tako ali tako pribit. Če pride do trka in te hoče sila odnesti naprej, pa te varnostni pas skoraj prereže. Zato lahko rečemo, da ima varnostni pas preveč nevarnih stranskih učinkov, da bi ga lahko redno uporabljali. Posebej nevaren je za nosečnice in starejše ljudi, pa tudi za otroke, ki se z njim lahko zadavijo. Gre torej za smrtno nevarno zadevo, ki je nikoli ne bi smeli uporabljati, ko se vozimo z avtom,” sporočajo iz AUCE.

Glede varnostnih blazin pa menijo, da gre v tem primeru za čisto zapravljanje denarja in za šminkerstvo proizvajalcev avtomobilov. “Predstavljajte si, da avtomobil vozi kakšna lepotica z bujnim silikonskim oprsjem. In ko se sproži zračna blazina, pride do prave ekološke katastrofe. Kdor hoče plesat ‘povštertanc’, naj ga pleše doma, ni treba to početi v avtu,” so še dodali. Po njihovo je sprožitev zračnih blazin nasilno dejanje. “Občutek je, kot da bi te v trenutku trka, ko si že itak šokiran, še nekdo mahnil na gobec. Potem se pa čudimo, da toliko ponesrečencev ostane brez zob.”

Kot nam je v telefonskem pogovoru povedal baron Münhausen, bodo v primeru, če Evropska komisija ne bo upoštevala njihovega predloga, v Bruslju organizirali masovne demonstracije. “Računam na pomoč naših slovenskih prijateljev, zlasti Zorana Stevanovića,” je še dejal za naš portal. “Sicer pa računamo tudi na Svetlano Makarovič. Tudi ona je že preklela varnostni pas. Nekaj v smislu ‘j**o vam pas mater’, a ni tako?”

Stevo Zoranović