Roberto Menia hoče Primorsko nazaj! (foto: Facebook, Wikimedia)

Včeraj objavljeno vabilo Zveze združenj borcev za vrednote NOB na proslavo ob obletnici vrnitve (po njihovo »priključitve«) Primorske k matični domovini je že sprožilo odzive iz Italije. Nekdanji italijanski poslanec Roberto Menia sporoča slovenski vladi: »Vrnite nam Primorsko!«

In kako utemeljuje svoj poziv? »Sami so priznali, da so Primorsko vzeli Italiji in jo leta 1947 priključili Jugoslaviji, sedaj Sloveniji kot njeni pravni naslednici. Če ne bi bilo tako, ne bi govorili o priključitvi Primorske,« je dejal. Ob tem se sklicuje na vabilo, ki ga je zveza borcev NOB poslala v javnost, saj na vabilu piše, da gre za priključitev (anektiranje) in ne za vrnitev Primorske matični domovini, proslavo pa bo prenašala slovenska nacionalna televizija. »Oni so vsaj povedali po pravici, slovenska vlada pa nam še zdaj laže. Hvaležni smo gospodu Matjažu Nemcu, ki je hotel popraviti posledice te laži, vendar ni uspel. Natančno je pojasnil, da je šlo za priključitev. Primorska je bila najprej del rimskega imperija, nato so jo nam iztrgali Nemci oz. Avstrijci. Leta 1918 je bila znova vrnjena tja, kamor spada – k nasledstvu rimskega imperija. Zaradi kravjih kupčij povojnih velesil jo je leta 1947 k sebi priključila Titova Jugoslavija. In to je tisto, česar noče priznati slovenska desnica. Slovenski levičarji, sicer Titovi nasledniki, so vsaj toliko pošteni, da ne lažejo in se ne sprenevedajo,« je dejal Menia, eminentni predstavnik tržaške nacionalistične desnice.

Za naš portal je pojem »priključitev« obrazložil tudi znani tržaški zgodovinar in slovenski akademik dr. Giuseppe Pierazzi, po domače Jože Pirjevec. Kot pravi, je bila Primorska leta 1947, ko jo je iz rok izpustila Italija, samo za minuto nikogaršnja zemlja, če že ne samostojna država. »Nato jo je brž priključila Jugoslavija,« pravi akademik, ki čestita borčevski zvezi, da sledi resnici in spoštuje zgodovinska dejstva. »Škoda je le, da Tito ni anektiral še Trsta in Gorice, ampak to je že druga zgodba,« nam je pojasnil. Zahtev z italijanske strani pa ne komentira.

Se je pa medtem že razvedelo, da bodo o možni zahtevi po vrnitvi Primorske razpravljali tudi v italijanskem parlamentu že prihodnji mesec. Tako naj bi Italija vložila tožbo na mednarodno sodišče v Haagu, saj so priključitve ozemlja s stališča mednarodnega prava protizakonite. Italijanska odvetniška zbornica ob tem pričakuje, da bo tožba uspešna, saj imajo v rokah vse argumente, da se napaka iz leta 1947 popravi.

P. T.