foto: Tamino Petelinšek / STA

Zahteve četverčka Kul, ki je naša legalna opozicija, po predčasnih volitvah so popolnoma upravičene, kajti v slovenskem političnem prostoru je čedalje večja gneča in torej tudi zmeda. Predčasne volitve je namreč že lani marca zahteval tedanji predsednik vlade Marjan Šarec, ko je na hitro odstopil. Zoprni desničarji pa so trdili, da je vrgel puško v koruzo. Pa sploh ni imel puške. Takrat so bila tudi koruzna polja še prazna.

Nasploh pa ni jasno, zakaj je Šarec tako nenadoma odstopil. Morda pa je pred odstopom že vedel za kitajski virus in se je bal, da mu ne bo kos, hkrati pa upal, da bo virus izginil že v času pred novimi volitvami.

Sicer je Šarec verjel, da bi po predčasnih volitvah dobil toliko glasov, da bi zlahka sestavil večinsko vlado s sloganom: »Samo z Janšo ne!« A prav ta zoprni Janša je izkoristil njegov odstop in se kot večinska stranka v parlamentu zavihtel na čelo vlade in nam zdaj vlada že skoraj dve leti, in kot vse kaže, bo njegova diktatura, kot ji pravijo opozicija Kul in številni necenzurirani mediji, vladala še do konca aprila, ko je predsednik republike Borut Pahor, očitno Janšev privrženec, za 24. april razpisal redne volitve.

To pa je našo politično gnečo še bolj povečalo. Po eni strani so to tako imenovani novi obrazi, kot sta dosedanji šef računskega sodišča Tomaž Vesel in Robert Golob, ki mu je potekel mandat za vodenje elektro distibureja Gen I, na katerm pa bi Golob rad ostal še vsaj en mandat, kajti tam je dobival letno plačo okrog 540.000 evrov. Kot predsednik vlade pa bi dobil okrog desetkrat manj. Zato upa, da mu bo Janša podaljšal mandat na Gen I, da bo obdržal to visoko plačo, ki bi jo kot šef vlade izgubil.

To bi bilo všeč tudi kulovcem, ki se bojijo, da bi Golob zmagal na volitvah in odvzel morebitni mandat Šarcu, Fajonovi, Bratuškovi ali Mescu, ki se itak morajo še pomeriti, kdo od njih naj bi bil prihodnji predsednik vlade.

Če k temu dodamo še Vesela, se v vrhu slovenske leve politične elite pojavlja velik problem, kako volivce prepričati, naj volijo predvsem kulovce. Lahko sprožijo kampanjo, naj bo prihodnji šef vlade ženska. Ljudje se bodo morali odločiti, ali je lepša Fajnova ali Bratuškova. Pri moških kandidatih pa, kdo ima lepšo frizuro. Kajti Golob je skuštran, Šarec lepo počesan, Mesec pa lepo negovani dolgolasec. Vseeno bi stavil na Batuškovo, ki lepo poje »Eviva el comunismo«.

Sicer pa počakajmo do aprila, ko lahko pride do fantastičnih obračunov že med kulovskim četverčkom, čeprav se radi fotografiajo s podajanjem rok.

Bogo Sajovic