foto: Bor Slana / STA

Pa smo Slovenci končno doživeli pravi ljudski protest, brez Jenulla, brez Goloba in podobnih zaukazanih protestnikov. Pravzaprav sploh ni šlo za protest, pač pa bolj za zahtevo.

Prvega februarja ob treh popoldne se je tako v Ljubljani pred parlamentom zbralo okrog dvajset tisoč upokojencev in od vlade zahtevalo višje pokojnine. Ta shod je organiziral Pavel Rupar, ki sicer še ni upokojen, zato je na shod povabil tudi tiste, ki še niso upokojeni, ampak razumejo, da nekateri upokojenci ne morejo živeti s sramotno nizkimi pokojninami (nekateri kmetje mesečno dobijo le okrog dvesto evrov pokojnine), čeprav so marljivo delali štirideset let in garajo še danes. Rupar je zato povabljenim dejal, da vsak udeleženec tega shoda predvsem zahteva pravičnost zase in sebi enake.

Zato je toliko večje presenečenje, da se tega shoda ni udeležil predsednik stranke upokojencev DeSUS Ljubo Jasnič, niti nekdanji poslanec Bandelli, ki bi rad postal predsednik DeSUS, potem ko se mu v Svobodi ni uspelo zavihteti na kakšen ugleden položaj, niti nekdanji šef DeSUS Karl Erjavec. Zato se zdi, da je omenjeni trojici voditeljev upokojencev malo mar, kakšne pokojnine imajo njihovi člani. Zato pa tega ne moremo pripisati predsedniku Zveze društev upokojencev Slovenije Janezu Sušniku (v tej zvezi je okrog 180.000 članov), ki je na televizijskem soočenju Pavlu Ruparju dejal, da se tega shoda za višje pokojnine ne bo udeležil, ker ima zadovoljivo pokojnino. Žal sem videl le omenjeni izsek te televizijske oddaje, zato ne vem, ali ga je Rupar vprašal, kakšno tako imenovano zadovoljivo pokojnino ima. No, jaz bi ga to zagotovo vprašal.

A vrnimo se k omenjenemu shodu. Če je bilo na shodu res dvajset tisoč protestnikov, potem bi ti za višje pokojnine, če bi ustanovili svojo stranko, prav lahko prišli v parlament, saj so Golobovi svobodnjaki s 410.000 glasovi kar čez noč skočili v parlament. Morda pa bi upokojenci dobili še več glasov, saj Rupar pravi, da se bo prihodnjega tovrstnega shoda udeležilo kar 30.000 ljudi. Ampak Rupar, ki je bil član SDS, pravi, da se ne gre več politike. Pa se vseeno čudim, da ga levaki ne podpirajo, saj če bi ustanovil svojo upokojensko stranko, bi v bistvu škodoval prav Janši.

Za konec pa naj povem še to, da je bilo na shodu precej Primorcev, kar da misliti, da imajo Primorci tudi prenizke pokojnine, čeprav naj bi spadali v Robertov golobnjak.

Bogo Sajovic