Svetlana naj bi prišla po vseh štirih na oder... (foto: Nik Jevšnik / STA)

Potem ko so mediji večkrat v zadnjem poročali o poskusih Svetlane Makarovič, da bi vendarle prišla do Prešernove nagrade, ki jo je leta 2000 zavrnila, nam je vir z ministrstva za kulturo posredoval možen scenarij današnje večerne proslave. 

Prvotno je bilo namreč predvideno, da bo slavnostni nagovor imel predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada dr. Jožef Muhovič in da Makarovičevi nagrade ne bodo podelili. No, sedaj naj bi pripravili nekakšen partizanski “antiscenarij”, po katerem naj bi Muhovičev govor prekinili z nenapovedanim nastopom skupine The PasMatter’s Band. Šlo naj bi za oživljeno skupino iz konca osemdesetih let, znanih po interpretacijah nekaterih znanih pevcev, kot je denimo Joe Cocker, predvsem pa so radi nastopali na Anteninih karavanah. Le da bi tokrat omenjeni bend reinterpretiral Marilyna Mansona.

Nato naj bi na oder po vseh štirih prišla sama Svetlana Makarovič, odrecitirala “j*** vam pas mater”, nakar bi sledil performans z dojenjem psa, temu pa bi sledil še en kulturnoumetniški performans z lizanjem ritk, za kar bosta poskrbela kar ministra iz vrst Levice, namreč ministrica za kulturo Asta Vrečko in minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. Vsi nastopajoči naj bi tudi nosili rdečo peterokrako zvezdo. Nazadnje naj bi partizanski pevski zbor proslavo zaključil z npr. “Hej brigade”. Pri tem naj bi Zlatan Čordić-Zlatko imel tudi vmesni solo vložek.

Kot pravijo naši viri z ministrstva za kulturo, gre za prilagodljiv scenarij, ki se lahko sproti spreminja, saj upravni odbor Prešernovega sklada ne ve zanj, tehnični izvajalci proslave pa naj bi “nekaj vedeli”, vsaj od sodelavcev naj bi za nagrado pri sodelovanju pri alternativnem scenariju dobil zaboj piva Heineken, ki naj bi bil tudi generalni sponzor proslave.

Za zdaj nimamo uradne potrditve, da se bo takšen scenarij res izvedel. A ko bo proslava izvedena, bo zagotovo sledila trajna okupacija Cankarjevega doma, ki naj bi se širila še na druge institucije.

Francesco Prescernelli