foto: STA

Partija ima vedno prvo in zadnjo besedo. To vem tudi iz lastnih izkušenj. Ko sem bil še referent za državno varnost (seveda prikriti, le redki so to vedeli) na RTV Ljubljana (in kasneje RTV Slovenija), sem moral delati po direktivah lokalne partijske celice. Prostora za samovoljo ni bilo – če bi si privoščil kaj takšnega, za kar mi partijska celica ni dala dovoljenja, bi me nemudoma sunili v rit. Najmanj to, če še ne kaj drugega.

Podobno kot pri tistih 25 poslancih, ki so si leta 1971 dovolili predlagati kar svojega kandidata za člana jugoslovanskega državnega predsedstva. Brez dovoljenja ceka(r)ja, se razume. In so seveda pobudnika akcije na hitro »upokojili« tako, da ni smel več stopiti v javnost, vse dokler ni Partija sestopila z oblasti. No, tako se je temu pač reklo. In zanimivo, tako leta 1971 kot v letu sestopa z oblasti se je omenjalo ime Marka Bulca, ampak revežu ni nikoli ratalo, da bi prilezel do Beograda. Ker je bil v svoji strelski karieri preveč pogumen: Milan K. je namreč streljal samo kozle, Marko pa se je lotil tudi slonov. In se s tem zameril afro-lobiju znotraj Titejevega Gibanja neuvrščenih.

Sicer pa, kar se vseh tistih volitev tiče, ki jih je organizirala SZDL, je bilo vedno tako, da je ljudstvo izbiralo le med kandidati, ki so bili »požegnani« od avantgarde delavskega razreda. Ki je tako vzpostavila svoj »notranji pluralizem«, kar je kasneje navdihnilo Milana K., ko je slovenski javnosti predaval o tem, kateri mediji so notranje pluralni in kateri ne. Za RTV Slovenija, takšno, kot je sedaj, bo verjetno trdil, da ni (več) notranje pluralna, ker razni Urbanije, Svetine, Rebernikove in podobna svojat v oddaje vabijo samo desničarje, kar pomeni, da je RTV zdaj samo še nekakšen državno-financirani ekvivalent Nova24tv.si. Seveda so v oddajah menda samo desničarji, kajti pripadniki »zdravih sil« iz načelnih razlogov odklanjajo nastop na nacionalni televiziji. In trdijo celo, da je sedaj že kirurg Erik Brecelj janšist, čeprav je pred časom trdil drugače. Torej, kot je rekla naša vrla sindikalistka Helena M. (na -ić): odpokličite svoje pse. Zdaj smo mi na vrsti, da začnemo plesati povštertanc po modelu SZDL! Saj veste, pri tem plesu je tako, da ni nobenega kreganja, morda se udeleženci tu in tam malo grdo gledajo, ampak vedo, da vsi skupaj delajo za isti cilj in imajo enega samega gospodarja: avantgardo delavskega razreda.

Kaj nam torej sporoča rdečelasa (in tudi drugače rdeča) Helena, v družbi z osmomarčev-sko Niko? Morda to, naj na referendumu glasujemo tako, da bomo na RTV spet vrnili stari dobri SZDL-jevski povštertanc, torej pluralizem samoupravnih interesov. Kar de facto pomeni vrnitev starega dobrega Sveta RTV, ki bo nadomestil kapitalistične relikte, kot sta Programski svet ter Nadzorni svet. In takšen povštertanc-model smo nekaj že imeli, pa ga je Grimsov zakon ukinil, pravijo. Torej, depolitizirajmo RTV, naj imajo v Svetu RTV svoje delegirano zastopstvo samoupravnih organizacij, ki skrbijo (tudi) za obči interes. Kar pomeni, da državnemu zboru ne bo treba več glasovati o članih, to bodo storile kar tiste organizacije, ki neposredno delegirajo svoje zastopnike v Svet RTV. Torej, nič več ščenet ali podivjanih pitbulov, ampak samo izbrani predstavniki zdravih pasem kužkov vseh 70 spolov, kolikor jih poznamo. In ker parlament ne bo imel več možnosti odločanja, bo vse skupaj kajpak nepolitično in depolitizirano. In bo morda vodenje Sveta RTVS po zgledu predsedniških volitev pripadlo dami. Nika bi bila kar pravšnja. Če bi jo torej radi videli kot predsednico Sveta RTVS, potem na referendumu obkrožite ZA. In če bo zakon potrjen, bo RTVS brž postala notranje pluralna, Milan si bo lahko oddahnil in čestital svojemu sotrudniku iz Foruma 21 Božu K., ker ima tako krasno potomstvo. Vrtljiva vrata pa to.

Sicer je pa tako, da imamo po Stanetovi tetki Lidiji Šentkurc, pardon, Šentjurc ter po čokoladi Milki Planinc spet na oblasti eno pristno AFŽ-jevko, ki je še pred nekaj meseci nosila majico, na kateri je pisalo, da je vsak dan 8. marec. Torej, drage bralke, drage bralke in dragi bralci, vse najboljše za osmi marec, pa čeprav je konec novembra, ki je sicer bolj mesec za nas, dedce (movember press). In moje sožalje obrambnemu ministru Marjanu Š., kajti Slovenska vojska ima zdaj vrhovno poveljnico, kar pomeni, da »babe zoprne« vse komandirajo.

Špricerjev Pepi