foto: Demokracija

Pa smo mislili. da bomo končno izvolili prvo predsednico republike. Še nedolgo tega smo imeli tri kandidatke: Natašo Pirc Musar, Marto Kos in Nino Krajnik.

Najbolje je kazalo Pirc Musarjevi, ki pa kot neodvisna kandidatka še vedno zbira podpise za prijavo na volitve. Huda konkurenca ji je bila Marta Kos, takrat še podpredsednica Golobove Svobode. Daleč za njima pa je zaostajala Nina Krajnik, ki pa konkurentki presega po lepoti. A očitno pri nas ženska lepota ni več pomembna, odkar imamo kakšnih 70 spolov.

Ampak v tekmo med Pirc Musarjevo in Kosovo se je vmešal upokojeni predsednik Kučan, ki je izjavil, da ni dobro, če ima ista stranka, Svoboda torej, predstavnika na mestu predsednika vlade (ki je Golob), predsednika ali predsednice državnega zbora (ki je Urška Klakočar Zupančič) in predsednice republike, ki bi lahko bila Marta Kos. Ko pa je Golob to njegovo izjavo označil z besedami, da Kučana sicer spoštuje, a da Kučan včasih ustreli tudi kozla, je Marta Kos nemudoma odstopila od kandidature, zapustila pa je tudi stranko Gibanje Svoboda. Tako je Kučan pravzaprav prekinil našo ptičjo usmeritev, ko je razgnal kose in golobe.

No, Kosova bo menda nagrajena z mestom veleposlanice v ZDA, a morda bi bilo primerneje, če bi šla na Kosovo, ker je pač Kosova. Ampak Musarjevi je vse bliže Anže Logar. ki ne kandidira kot član SDS, ampak kot samostojen kandidat, ki je že zbral dovolj podpisov. Pa vendar je Logar še vedno janšist, zato je treba med nekaj deset kandidati, ki bi tudi radi bili predsedniki republike, najti ustrezno osebo, ki se bo namesto Logarja uvrstila v drugi krog volitev.

Tu se pojavljata dve imeni; najprej Ivo Vajgl, za katerega pa nekateri trdijo, da je bil proti osamosvojitvi Slovenije, ker je bil takrat na pomembnem položaju v Beogradu  Jaz temu ne verjamem, ker je Vajgl prepameten, da bi se iz veličastnega Beograda vrnil v slovensko greznico. Drugi pa je Brglez, ki naj bi ga podprli v SD namesto Svobode, da Kučan ne bi imel nič proti. Tako bi v drugi krog prišla Pirc Musarjeva in Brglez, s čimer bi se rešili nevarnega  Logarja. Sicer pa so Logarja napadli tudi v NSi, ker da se je preveč nagnil v levo. In tako so v boj za predsednika republike poslali nekdanjega ministra za infrastrukturo Janeza Ciglerja Kralja, ki pa nima nikakršnih možnosti za zmago, ker mi nismo Angleži, ki so pravkar dobili novega kralja. Mi namreč podpiramo samo kontinuiteto partije, kar se za ponosne naslednike boljševikov tudi edino spodobi.

Bogo Sajovic