foto: Lea Udovč / STA

Minulo nedeljo so krščanski nazadnjaki praznovali veliko noč. Zakaj nazadnjaki? Zato, ker praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih. In progresivci Jezusu zamerijo, ker niti z besedo ni omenil, kaj šele upošteval Marxove filozofije, čeprav Jezusa nekateri naprednjaki razglašajo za prvega komunista.

Seveda boste rekli, da je Marx svoje napredne misli objavil skoraj 2000 let pozneje od Jezusovega rojstva, ampak če naj bi bil Jezus božji sin, bi seveda moral vedeti vse, kar se bo zgodilo po njegovem vstajenju. Skratka, naprednim svobodnjaškim neomarksistom ostaneta le dve možnosti za pojasnilo Jezusovega nemaksizma, bodisi da je Jezus »fake news« ali pa da je skrajno nazadnjaški. In zato se čudim, da naši neomarksitični svobodnjaki ne prepovedo praznovanja velike noči z izjemo barvanja pirhov, a le če so rdeči ali beli z rdečo zvezdo.

Še bolj pa se čudim, da naša golobja vlada ne prepove praznovanja velike noči predvsem zato, ker velika noč namesto marksizma slavi mraksizem. Saj je vendar mrak bistvo noči. Napredni Slovenci pa raje slavijo veliki dan. Golobji svobodnjaki kot takšnega razglašajo 24. april, ko so lani na ta dan zmagali na volitvah in s svojo Svobodo zavladali Slovencem. Pa vendar Robert Golob ni preveč navdušen, ker slavljenje velikega dne preveč spominja na njegovega zdravstvenega ministra, ki ima v priimku Loredan besedico dan. In prav ta Loredan naj bi na čelu svobodnjaške vlade zamenjal Goloba, ki mu priljubljenost med Slovenci vse bolj pada.

No, na srečo imamo Slovenci še v tem mesecu tudi en drug veliki dan, to pa je 27. april, ko so Golobu podobni slovenski svobodnjaki leta 1941 ustanovili Protiimperialistično fronto. Proslavljanje te fronte je podobno današnjemu času, ko neomarksisti Putinov napad na Ukrajino označujejo kot protiimperialistično vojno (imperialist zanje je Zahod z Združenimi državami na čelu), kot so naši marksisti napad nacistične Nemčije in komunistične Sovjetske zveze na Poljsko imeli za imperialistično dejanje Anglije in Francije. In šele ko je Hitler 22. junija 1941 napadel zavezniškega Stalina, so naši marksisti protiimperialistični 27. april preimenovali v narodnoosvobodilni praznik, ki ga praznujemo še danes kot veliki dan. Golobu torej ni treba ustanoviti še enega ministrstva za njegov veliki dan.

Bogo Sajovic