foto: Kabinet predsednika Ukrajine

Ruska oziroma Putinova agresija na Ukrajino traja že skoraj mesec dni. Pa vendar Rusi Kijeva še niso osvojili, čeprav so novinarski (tudi slovenski) poznavalci napovedovali, da bo Kijev padel že v dveh ali morda treh dneh. Pa se to ni zgodilo, ker se Ukrajina, pa ne samo pri Kijevu, odločno in uspešno brani pred agresorji.

Navsezadnje je pred tednom dni to dokazal tudi naš premier Janez Janša, ki je skupaj s poljskim in češkim premierjem v Kijevu obiskal ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. S tem obiskom so mu jasno sporočili, da so na njegovi strani in da mu bodo v okviru svojih zmožnosti pomagali. Na ta obisk, ki je bil seveda osebno tveganje omenjene trojice, saj bi lahko njihov vlak zadela kakšna ruska bomba, ki jih sicer Rusi trosijo po vsej Ukrajini, se je potem pozitivno odzvala tudi Evropska unija in pohvalila junaštvo omenjenih premierjev.

Tega junaštva pa ne priznava slovenska opozicija. Janševo potovanje v Kijev ocenjuje kot nespametno in skoraj neumno. Še več, naši levičarji to kritizirajo kot Janševo nabiranje političnih točk pred bližnjimi volitvami. Naš prejšnji predsednik vlade Marjan Šarec celo trdi, da bi Janša več storil za umiritev krize v Ukrajini, če bi skupaj s svojim prijateljem Orbánom odpotoval na obisk k Putinu v Moskvo. A po mojem mnenju bi bilo to še bolj nevarno, kajti če bi Janša Putinu samo omenil, da je agresija na Ukrajino sovražno dejanje, bi ga Putin lahko obsodil na 15 let zapora, kot obsoja množico Rusov, ki protestirajo proti agresiji na Ukrajino. No, to bi kar ustrezalo našim levičarjem, saj potem Janše dolgo ne bi bilo na volitvah.

Sicer pa imamo poleg Šarca v Sloveniji kup neokomunajzarjev, ki bi lahko šli k Putinu z bolj nežnimi prošnjami za ustavitev spopada med Rusijo in Ukrajino. Ampak prepričan sem, da ga ne bi pregovorili. Bolj verjetno bi jih Putin pregovoril, naj mu pomagajo zatreti ukrajinski nacifašizem, ki je podoben našemu janšizmu. In bi jim morda celo dal puške. Razen Šarcu, ki rad meče puško v koruzo. No, Rusija ima dovolj koruznih polj, zdi pa se, da jim primanjkuje pušk. Zato so zdaj priključili svojim četam še Beloruse. Pa jih nič ne moti, da so »beli«, ki so v Sovjetski zvezi veljali za antikomuniste, ker so carski oficirji imeli lepo očiščene bele uniforme. Zato smo od Putina mnogo bolj napredni Slovenci, ki še zdaj nasprotnike našega komunizma imenujemo sovražni belogardisti. Zato se čudim, da naši komunisti Janšo imenujejo fašist (ti so imeli črne uniforme) ne pa belogardist, čeprav ne nosi belih oblačil.

Bogo Sajovic