foto: STA

Zdaj imamo končno pravo vlado. Svobodno kot so svobodni golobi, kosi in vsi mogoči ptiči, ki smo jih Slovenci svobodno izvolili.

In zdaj pričakujemo tudi svobodo, ki so nam jo ti ptiči obljubljali v predvolilnih nastopih. No, kakšne posebne svobode si ne predstavljam iz sobodnjaškega čivkanja, kako bomo osvobojeni plačevanja sedanjih razmeroma nizkih davkov, ki jih bodo nadomestili višji davki, seveda svobodni. Pa svobodni davki na premoženje in tako dalje. S tem bomo Slovenci dokončno osvobojeni pehanja za dobrimi plačami, kajti avtorji te finančne osvoboditve nam ponujajo svobodno resnico, da denar ni vse. Razen za tiste, ki se gredo nevladne organizacije in so dobro plačani za nič dela.

No, jaz, ki nisem pravi, najnovejši svobodnjak torej, bi novi vladi predlagal vsaj eno zaresno osvoboditev. Vlada se bo namreč čim prej lotila nedemokratičnih odločitev prejšnje vlade v zvezi z RTV Slovenija. Moj predlog pa je, da se ukine obvezni (torej nesvobodni) prispevek, ki ga mormo plačevati vsi naročniki RTV Slovenija. Če namreč za posameznika denar ni vse, potem naj to velja tudi za briljantne novinarje RTV Slovenija. A dvomim, da bo naša svobodnjaška vlada privolila v ta moj predlog, kajti tako imenovano nejebeno večino slovenskih RTV novinarjev je le treba plačati za njihovo marljivo predvolilno navijanje za svobodnjaško ptičeslovje.

A če že moramo plačevati RTV-prispevek, bi po mojem mnenju bilo bolj pravično, če bi se naročniki televizije lahko odločili, kateremu TV-kanalu bi namenili svoj obvezni prispevek. Saj na srečo imamo v Sloveniji več televizjskih kanalov, razen če svobodnjaška vlada ne bo prepovedala vseh tistih televizij, ki niso ustrezno svobodnjaške. Potem bi po mnenju naših ptičeslovcev v našem medijskem prostoru dokončno zavladala prava medijska svoboda, saj bi bili slovenski novinarji spet družbenopolitični delavci. In potem bi slovensko družbenopolitično novinarstvo spet dobilo ustrezno priznanje od evropskih kolegov, ki so ob naši janšistični vladi ostro protestirali zaradi novinarskega zatiranja pri nas. Mi pa bi po tej medijski svobodi kar naprej spet lahko gledali razne tarče, pa studiocityje v nedogled ali pa ugasnili televizor. Ampak še vedno bi morali plačevati RTV-prispevek. Razen če ne bi televizije odpovedali. Ampak za takšno odpoved bi si svobodnjaška vlada zagotovo omislila strašanski birokratski postopek in seveda ustrezno plačilo za naporno delo uradništva, ki bi tak postopek v nekaj mesecih opravilo.

Bogo Sajovic