foto: STA, Envato

Kot kaže, je nesojeni evropski poslanec, sicer pa državnozborski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec spet nalil čistega vina ne samo slovenski vladi, ampak kar celotni zahodni diplomaciji, vsaj kar se tiče odnosov s Kitajsko. 

Nemec je namreč v svojem pogovoru za TV Slovenija pojasnjeval, kako nesrečna poteza je izzivati Kitajce s kakršno koli španovijo s Tajvanom. No, s tem je sprožil kar nekaj začudenja na tvitosferi, saj je enkrat omenjal sporazum med Kitajci in Hrvati, drugič pa odnos med Kitajsko in Slovenijo.

Ker smo bili tudi v uredništvu Mravljišča ob tem posnetku nekoliko zmedeni, saj nismo vedeli, o čem točno govori Nemec, ki očitno velja za vrhunskega eksperta za zunanjo politiko (po nekaterih podatkih bi lahko postal celo zunanji minister, če bo premierski stolček zasedla Tanja Fajon), smo poslali dodatna vprašanja kar v Moskovičevo vilo.

Dobili pa smo naslednji odgovor: “Spoštovani, v pogovoru za nacionalno televizijo je tovariš, oprostite, gospod Matjaž Nemec pojasnil, da imajo vse nekdanje jugoslovanske republike z Ljudsko republiko Kitajsko sklenjene sporazum z isto vsebino. Težava je, da besedila sporazuma, ki ga ima sklenjenega Slovenija, nismo našli, zato smo se obrnili za pomoč na Veleposlaništvo Republike Hrvaške, ki nam je priskrbelo kopijo besedila sporazuma med Republiko Hrvaško in Ljudsko republiko Kitajsko. Na to besedilo se je nato skliceval tov., oprostite, g. Matjaž Nemec, ki je s tem prepričljivo razložil celotnemu Zahodu, ne samo Janševi vladi, da Kitajska de facto še vedno priznava enotno Jugoslavijo, vendar zaradi mednarodnopravnih razlogov ne more z njo podpisati enotnega sporazuma. Verjamemo pa, da je tema zelo vroča, zato je tudi naš poslanec na trenutke v pogovoru izgubil rdečo nit, za kar se vam opravičujemo. Verjamemo pa, da je doslej v vseh nastopih pokazal dovolj znanja, da lahko po aprilskih volitvah prevzame vodenje slovenske diplomacije.”

Ali torej lahko Nemec računa na novo zaposlitev na zunanjem ministrstvu? Naš vir z ministrstva odgovarja: “Seveda lahko računa. Za začetek bo lahko pred zgradbo ministrstva kosil travo.”

Matija Nitkar