foto: STA, Demokracija

Matjaž Nemec, znameniti poslanec SD in nesojeni zunanji minister prihodnje vlade, briljira še naprej. Potem ko smo poročali, kako je zahodno diplomacijo spravil v zadrego, ko je razkril, da Kitajska še vedno verjame v enotno Jugoslavijo, je v tem tednu slovenski javnosti tudi dokazal, da državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler očitno slabo pozna svoje sorodstvo. 

Na zaslišanju pred preiskovalno komisijo je namreč Nemec seciral Kanglerja z vprašanjem, ali drži, da je Kanglerjeva nečakinja zasedla mesto kriminalistične inšpekcije.

Naravnost epskemu vprašanju Matjaža Nemca, ki je z vprašanjem o Kanglerjevi nečakinji odkril Ameriko in toplo vodo hkrati, je sledil še bolj epski Kanglerjev odgovor, da to ni mogoče, ker on (Kangler) nečakinje sploh – nima.

Ne glede na prepričljiv odgovor Franca Kanglerja pa nas njegovo izvajanje ni zadovoljilo, pač pa smo v uredništvu Mravljišča znova krenili v novinarsko preiskavo, ki pa za zdaj ni prinesla zelo otipljivih rezultatov. Pač pa smo odkrili, da je imel Nemec pred seboj na listu opis konkretne osebe, ki naj bi bila s Kanglerjev v ožjem sorodstvu, le-ta naj bi dobila službo preko svojega nesojenega strica. Nemec je torej imel upravičen razlog, da je verjel v tako domnevo, četudi bi se mu ob tem v glavi pretrgala nit.

Glede na zbrane informacije je torej možnih več domnev:

-da je Nemca kar osebno informirala dama, ki (lažno) trdi, da je Franc Kangler njen stric;

-da je Nemec morda napačno razumel to gospodično, ki ji je verjetno ušlo, da je Kangler “stric iz ozadja”, pri čemer je Nemec preslišal drugi del te sintagme;

-da je Nemec morda res odkril skrito sorodstvo Franca Kanglerja, za katerega niti sam Kangler ni vedel, ker je tudi pokojni Janez Drnovšek šele malo pred smrtjo odkril, da ima sam tudi hčer;

-obstaja pa tudi možnost, da so resnični strici iz ozadja pred kakimi 30 leti v akcijo poslali poštarja v neposredno Kanglerjevo sorodstvo, sedaj pa so s to arhivsko informacijo seznanili tudi Nemca.

Možnosti je seveda še več, zato lahko samo ugibamo, kako je Nemec prišel do svojih domnev o nečakinji. Medtem pa mi ugibamo, kako je prišel Nemec do magisterija. Kot pravijo naši viri, je bila pot do magisterija podobna kot pot Branka Masleša do diplome.

Matija Nitkar