foto: SD

Marsikoga je v teh dneh vznemirila nova plakatna afera. Socialni demokrati so namreč, kot je razvidno z gornje fotografije, izdelali plakat, na katerem se nahajata aktualni premier Janez Janša in Tanja Fajon. Janša je seveda narisan na črni podlagi, Fajonova pa na rdeči. 

Mnogi neodvisni komunikacijski strategi so tovrsten plakat označili za strel v koleno. Kot nam je povedal eden od njih – njegovo ime hranimo v uredništvu – se je Tanja Fajon na plakatu postavila na desno stran, čeprav verjetno sebe zaznava na levi strani, torej v skladu s svojo politično agendo. “Vendar jo bo občinstvo videlo ravno obratno, saj bo Janšo smatralo za levičarja, Fajonovo pa za desničarko, ki za ozadje uporablja zastavo Sovjetske zveze, ravno takšne zastave se sedaj nahajajo na ruskih tankih,” nam je dejal. Kot nam je še povedal, je to napačno sporočilo Slovencem.

Prav tako pa naj bi bil sporen tudi napis. Plakat implicira, da bo Slovenijo vodila Tanja Fajon, čeprav je slednja že skoraj obljubila, da se bo odpovedala premierskemu stolčku v korist dr. Roberta Goloba. “Očitno niso upoštevali nasveta Marjana Šarca, da ob cvrtju pustnih krofov ni dobro, če nekdo prihaja noter in ven. Zgleda, da Fajonove ni bilo zraven, ko je KUL obljubila Golobu svojo podporo,” je dejal naš sogovornik. Po njegovem mnenju naj bi se Fajonova, kot označuje, borila proti celemu svetu tako kot sedaj ruski predsednik Vladimir Putin. Janša naj bi zato predstavljal črnino – to je svet okoli nas, ki ni samo nevaren, ampak tudi fašističen. “Vendar ne pozabite, da za SD vojna v Ukrajini ne obstaja. Obstaja samo rusko-ukrajinski konflikt, torej sta se po njeno Volodimir in Vladimir malo zravsala v gostilni. Tudi Milan Kučan je rekel, da sta oba enako kriva.”

No, medtem pa smo iz kabineta Tanje Fajon dobili pojasnilo, da plakat predstavlja tudi bodočo slovensko zastavo, ki bo sestavljena iz dveh polovic – črne in rdeče barve. Vrnili naj bi stari socialistični grb, ki se bo nahajal na rdečem polju, ker sta resnica in pravica na rdečem, pravijo. Čeprav na eni strani to pomeni, da bomo bolj prepoznavni in naša zastava ne bo več “ruska”, pa bo s tem sumljivo podobna albanski zastavi. No, Tanji Fajon naj bi bilo to celo všeč…

Matija Nitkar