foto: STA / Bor Slana

Po tistem, ko je predsednica republike Nataša Pirc Musar opravila žreb dolžine mandatov članov novega SZDL-jevskega sveta RTV, se že pojavljajo predlogi za ustavne spremembe. 

V krogu poslanske skupine Gibanja Svoboda se namreč že pojavlja predlog, da bi z ustavno spremembo spremenili način izbire poslancev prihodnjega sklica državnega zbora, s čimer bi se približali modelu volitev iz leta 1945, ko se je prav tako glasovalo s kroglicami. Predlog ustavne spremembe, ki smo ga dobili v uredništvo Mravljišča, tako predvideva naslednje spremembe:

-predsednik republike naj bi imel pristojnost žrebanja, ki ga neposredno prenaša nacionalna televizija;

-predsednik republike bi imel vlogo glavnega elektorja, določeni bi bili še štirje elektorji in sicer štirih najmočnejših strank, ki bi po izračunu aritmetične sredine vseh javnomnenjskih raziskav zadnje tri mesece pred volitvami imele najmočnejši položaj v javnem mnenju;

-določi se maksimalno število kroglic v bobnu, pri čemer je število kroglic določeno s številom javnomenjskih točk, ki jih dobi vsaka od štirih strank;

-število žrebov predstavlja število mandatov za vsako stranko;

-z žrebom se tako določi 88 kandidatov, ki bodo sedli v poslanske sklopi.

Kot pravijo v Gibanju Svoboda, se s to spremembo dejansko zgledujejo po Svetem pismu. “Saj so tudi apostoli žrebali, kdo bo nadomestil Juda Iškarjota, žreb pa je zadel Matija,” je za naš portal povedala Urška Klakočar Zupančič. Pri čemer ji je Borut Sajovic prišepnil: “Urška, to že, ampak to ni bil Mačkov Matija, veš.”

Loti Srečkovič