foto: Montaža, STA

Potem ko smo TUKAJ poročali o novoletnem izletu predsednice Državnega zbora RS Urške Klakočar Zupančič na Dunaj ter o tem, kaj menijo Avstrijci, je prišlo do nepredvidenih zapletov. 

Urška Klakočar Zupančič je namreč slovenski javnosti sporočila, da je imela tisti dan bilateralno državniško srečanje s svojim avstrijskim kolegom Wolfgangom Sobotko. Srečanje je trajalo štiri ure, v kar ni všteta udeležba na novoletnem koncertu. Ker se časovnica poleta vladnega falcona na Dunaj in nazaj nekako ne ujema s tem, kar je predstavila Klakočar Zupančičeva na tiskovni konferenci, se na Dunaju že sprašujejo, kakšen časovni stroj je izumila predsednica slovenskega parlamenta, da ji je uspelo štiriurni sestanek stlačiti v realni čas polurnega kramljanja. “Res se ne spomnim, da bi bila toliko časa skupaj, pa nisem bil niti pijan niti zadet. Mogoče je sem vštela tudi čas, ko sem gledal videoposnetke njenega sproščenega plesa pred častno četo slovenske vojske,” je za naš portal povedal Sobotka.

Je pa Urška na tiskovni konferenci pojamrala, češ zakaj toliko kritik na račun uporabe letala – ali naj gre kar s kočijo? Na to so se že odzvali Američani. Iz kroga blizu Elona Muska so namreč sporočili, da ji lahko za primere podobnih izletov omogočijo poseben izum – gre za t. i. Elijevo kočijo. Kot nam je povedal vir iz ZDA, gre za javno še vedno neznan izum, ki bo v prihodnje zasenčil klasične prevoze z letali. “Na zunaj deluje kot ognjen voz, s katerim je prerok Elija poletel v nebo, kar je izpričano v Svetem pismu. Nismo prepričani sicer, ali gospa Urška verjame v to, kar piše Biblija, ampak naš izum deluje na principu čistega ognja, kar pomeni, da je ogljični odtis ničen, gre torej za ekološko povsem varno prevozno sredstvo. Prav tako niso potrebne običajne procedure, potrebne za polet in pristanek letala. In še to: ta kočija je veliko hitrejša od vsakega nadzvočnega letala. To pomeni, da za pot iz Ljubljane na Dunaj potrebuje vsega skupaj deset minut in lahko pristane kjerkoli. Če bo torej gospa Urška naslednjič potrebovala poleg koncerta še nekaj ur državniškega srečanja, potem ve, da se lahko obrne na nas,” nam je sporočil.

Vendar pa lahko izum odpove, če uporabnik nima vere, opozarja naš vir. “Slišali smo gospo Urško govoriti, da je Bog ljubezen, kar je za tako sekularno državico, kot je Slovenija, skrajno nenavadno. Menimo pa, da bi lahko z gospo predsednico Natašo potovali skupaj. Obe skupaj imata ravno dovolj vere za takšen podvig,” je dejal. In poslal pozdrave v obliki naslednje skladbe:

Ilija Glakočar Pusar