foto: Pixabay

Če držijo navedbe naših virov, naj bi SD še pred Božičem predstavila svoj alternativni program na področju obrambe. To naj bi naredili na obletnico plebiscita oz. tridesetletnico sprejema slovenske ustave 23. decembra letos. 

Zakaj takšna naglica? Kot nam poročajo viri, so nameravali sprva predstaviti obrambni program 15. januarja, na 30-letnico mednarodnega priznanja Slovenije, vendar so se premislili, ker bi jim lahko idejo ukradel Robert Golob, ki je za zdaj največji konkurent Tanje Fajon pri naskakovanju premierske funkcije. “Lahko bi se nam dobesedno usral na glavo tako, da bi predstavil identičen program, tik preden bi ga predstavili mi. In potem bi nas obtožili, da smo plagiatorji. Saj nismo Alenka Bratušek,” nam je povedal eden od uslužbencev iz Moskovičeve vile.

In v čem je ta program tako poseben? “Naravnan je zelo ekološko in je pravi blagoslov v primerjavi s tem, kar sedaj počne obrambni minister Matej Tonin s kupovanjem transportnega letala. Slovenija takih investicij ne potrebuje. Imamo alternativo, ob kateri bo onemela vsa Evropa. Pustite se presenetiti. Smo ekološko usmerjena stranka in verjemite nam, da bo to nekaj, po čemer se bo zgledoval ves svet,” nam je sporočil vir, ki ni želel izdati podrobnosti.

No, uredništvo našega portala je kljub temu krenilo v preiskavo dogodka. Rezultati preiskave so bili naravnost presenetljivi. V naše uredništvo je namreč prišla kopija računa, s katerim je SD nabavila tono belega fižola, ki ga je uporabljala za testne vaje pod kodo “Veliki pok”. To pomeni, da fižol ni bil porabljen le za živilske namene, ampak tudi za vojaške. Nabavljeni fižol je po naših podatkih prevzela posebna vojaška skupina za testiranje, za kar je poskrbela Zveza združenj borcev za vrednote NOB. V enomesečnem testiranju, ki je potekalo v oktobru, je bilo ugotovljeno, da že s predelavo ene tone fižola na mesec lahko zadostijo mesečnim potrebam slovenskega obrambnega sistema, tako s proizvodnjo plina kot s pokanjem. Če bi Slovenija za vojaške namene vsako leto uvozila 50 ton belega fižola, bi to pomenilo, da bi postala nosilna država v zvezi Nato, nad katero sicer v SD niso prav navdušeni, češ zakaj bi s tem reševali druge.

Glede na napovedi, da naj bi prvi vojaški manever z uporabo fižola prikazali v Dražgošah, smo vprašanje poslali tudi na borčevsko zvezo, ali menijo, da je takšen sistem dovolj učinkovit pri obrambi Slovenije. “Zagotovo to drži – predstavljajte si, da bi začel kakšen okupator ali domobranec preveč glasno razgrajati. Ker Šarec še vedno ni našel svoje puške v koruzi, lahko zadevo rešimo tako, da kraj zločina obkrožimo s kakšnimi stotimi partizani. In če vsak od njih krepko prdne, je sovražnik takoj premagan, saj ne prenese takšne količine žveplovih spojin, ki močno zaudarjajo. Povrh vsega bi sovražnike tako močno pokanje močno prestrašilo,” so nam odgovorili.

Vendar pa obstaja težava: fižol bi morali uvažati iz držav izven EU, zlasti iz Srbije in Makedonije. To bi pomenilo dodatne carinske dajatve. “Morda nam bo zato naš makedonski prijatelj Zoran Zaev, imenovan tudi ZZ Top, dal kakšen popust. Računamo tudi na dobre zveze Zorana Jankovića. In obljubljamo, da stojnic s hrano in pijačo ne bomo zapirali. Zagotovo bo vsako večje mesto v Sloveniji imelo ves čas na razpolago odličen pasulj, s katerimi bo vsak državljan vključen v obrambni sistem. Nič nas ne sme presenetiti,” nam je povedal vir iz zveze borcev.

Izvedeli pa smo tudi, da nad novo obrambno strategijo nista preveč navdušena evropski poslanec Milan Brglez in poslanec v DZ Matjaž Nemec. Kot pravi Brglez, bi lahko Bruselj težil Sloveniji zaradi večje proizvodnje toplogrednih plinov. “Za nas bi to pomenilo šah-mat,” je za naš portal povedal Brglez. Matjaž Nemec pa meni, da bi to lahko povzročilo napetosti z Italijo. “Živim ob naši zahodni meji in verjemite, da če zavoham kak smrad, ga zavohajo tudi tisti onkraj meje. Veste, pri nas pasulj ni tako popularen, ker v naših krajih prisegamo na ‘pašta e fiđoli’, ki manj obremenjuje okolje s plini. Tako kot si lani nisem mogel kupiti nitke za kosilnico, si tudi ne more vsakdo kupiti plinske maske kjerkoli in kadarkoli. Eno je opazovati napis ‘Naš Tito’ na Sabotinu, drugo pa je vohati smrad, ki nastaja ob ekološki predelavi in uporabi fižola v vojaške namene,” je za naš portal povedal Nemec.

Suljo Prdonja