S tem dejanjem je Ladislav Troha pokazal neverjeten državljanski pogum, pravijo viri z RTV. (foto: Twitter)

Ladislav Troha, imenovan tudi »pojoči major« in dolgoletni vodja gibanja Osveščeni prebivalci Slovenije, bo zelo verjetno nasledil Natalijo Gorščak na funkciji direktorja TV Slovenija. To nam je za naš portal potrdil tudi generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough.

Razlogov za takšno nenavadno kadrovsko odločitev, ki pomeni popoln preobrat – spomnimo, v petek in soboto je incident obsodil praktično celoten državni vrh, ne samo opozicija – je več. Prvi je ta, da je bila dosedanja direktorica TVS Natalija Gorščak razrešena, generalni direktor pa ima sedaj zaradi tega težave, saj mu pučisti v nadzornem svetu žugajo z ukrepi zaradi nezakonite razrešitve. Če bi Troha postal njen naslednik, bi skoraj zagotovo prišlo do pomiritve. S tem bi se umirilo tudi protestnike, ki sicer že dolgo časa nagajajo zaposlenim na RTV.

So pa tudi drugi razlogi. »Gospod Troha je zelo sposoben. S svojimi somišljeniki je uspel narediti to, kar janšistom nikoli ni – vdreti na RTV in jo skoraj porušiti. Janšisti pa samo veliko gobcajo in že deset let napovedujejo ukinitev rtv prispevka, pa ga še sedaj niso ukinili,« je našemu viru zaupal Boris Vasev, eden najbolj legendarnih novinarskih imen v javni RTV, ki bi lahko pod Troho postal tudi urednik informativnega programa – čeprav bo konkurenca kar velika. Za to funkcijo se namreč poteguje tudi Jelena Aščić. »Ves čas nam desničarji očitajo, da smo protivladno nastrojeni. Pa sploh nismo, saj nam je Troha odprl oči, da pravzaprav podpiramo cepljenje. Zdaj bodo desni šele videli hudiča,« je napovedala.

Informativno uredništvo nacionalne televizije se sicer še ni odločilo, kakšna bo glavna tema naslednje oddaje Tarča, a najverjetneje bodo oddajo posvetili sami sebi, saj so postali tarča napada. Sprva so hoteli pripraviti oddajo, v kateri bi bojda dokazali, da je predsednik vlade neonacist, vendar jim je štrene zmešala objava v prilogi Družine »Slovenski čas«, kjer je zapisano, da je premier Janša prejel veliko priznanje s strani francoskih Judov. Zato se tema o neonacistih do nadaljnjega umika iz informativnih oddaj TVS.

Evgen Karlovič