foto: STA, arhiv Mravljišča

Kot kaže, se že to nedeljo obeta dogodek, ki bo odmeval celo leto: v Dražgošah se namreč obeta vrhunski spektakel ob 80-letnici dražgoške bitke – no, vsaj tako jo imenujejo varuhi revolucionarnih izročil, ki pričakujejo rekordno udeležbo ob okrogli obletnici dogodka, ki je, podobno kot preboj na Menini planini, obrnil tok druge svetovne vojne po vsem svetu.

Organizacijski odbor za pripravo proslave sicer vodi nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske Ladislav Lipič, ki očitno zastopa mnenje, da gre pri dražgoški bitki za dogodek, zaradi katerega cel svet občuduje pogumne slovenske partizane. Zato Zveza združenj borcev za vrednote NOB za to nedeljo pripravlja tudi posebno presenečenje: Dražgoše bodo postale tudi uradno slovensko središče herojskega odpora, podobno kot Kosovo polje oz. Gazimestan, kjer je 28. junija 1989 tedanji predsednik Republike Srbije Slobodan Milošević imel govor pred milijonsko množico ljudi. Seveda so bili prisotni tudi vojaški vrh JLA ter jugoslovanske politike, pa tudi predstavniki tujih držav. Čeprav se zgodovinarji še danes ne morejo dogovoriti glede tega, kdo je bil realen zmagovalec bitke na Kosovem polju leta 1389, se je Milošević na govorniškem odru obnašal kot zmagovalec in ni izključil možnosti novih bojev za blagor srbskega naroda.

No, danes je Slobodan mrtev, Kosovo pa je pobegnilo na svoje, Gazimestan pa ostaja osamljeno mesto spominja na nekdanji veliki miting. Kljub vsemu pa mnogi Miloševićevi privrženci, kolikor jih je še ostalo, radi povedo, da je bila francoska revolucija sprožena ob 400-letnici bitke na Kosovem polju, saj je bil napad na Bastilijo, s katerim se je revolucija začela, sprožen samo dobra dva tedna po okrogli obletnici kosovske bitke. Ali je okrogla obletnica obeh dogodkov leta 1989 sprožila tudi padec berlinskega zidu, pa ni znano, saj o tem ne govori nihče.

Je pa več kot očitno, da bo Milan Kučan, ki si je začel lani nalagati že deveti križ, očitno še kako primeren govornik v »slovenskem Gazimestanu«. Kot trdijo naši viri, bo tokrat postregel z ognjevitim govorom, s pomočjo katerega se bo dokončno »zgodil narod« in zdrobil birokratske fašiste na oblasti. No, Kučan računa, da se bo to zgodilo na volitvah, zato je že angažiral svoje inženirje človeških duš, zaposlene v agencijah javnega mnenja.

Za zdaj pa še ni gotovo, ali bo v scenarij ob razglasitvi Dražgoš za slovensko različico Gazimestana vključena inavguracija novega Mesije, ki bo Slovenijo vrnil na pot stare revolucionarne slave. Naši viri namreč pravijo, da naj bi Kučanov izbranec dr. Robert Golob prifrčal tja kot golob, najverjetneje kar s helikopterjem, od koder naj bi se spustil s padalom – in če bo imel srečo, bo pristal direktno na govorniški oder. Po besedah patra Bogdana Knavsa, ljubitelja partizanskih skladb, bi bila to zelo lepa obeležitev nedelje Jezusovega krsta, saj je v evangeliju tega dne opisano, da je Sveti Duh prišel nad Jezusa v telesni podobi kakor golob.

Kaj pa ukrepi proti širjenju covid19? »Jih ne bo. Naši partizani so že zdavnaj premagali covid19, le še domači izdajalci se bratijo z njim in nam tlačijo nagobčnike ter silijo v špikanje. V nedeljo bo v Dražgošah milijon ljudi, vsi bomo zdravi in takšni bomo tudi ostali,« nam je povedal neimenovan član organizacijskega odbora.

Marjanca Serpan Tinšek