foto: Matic Štojs Lomovšek

Hvala Bogu, da ne bom več dolgo živel, da mi ne bo treba verjeti, da je revolucija nekaj naprednega. Pa to ni samo slovenska poguntavščina, ampak to revolucionarno naprednost opeva vse več sveta, in to v vse bolj svetovnem jeziku, v angleščini.

Mimogrede se mi zdi čudno, da je osnovni evropski jezik prav angleščina, čeprav je Velika Britanija izstopila iz Evropske unije. Tako angleško govorijo le Irci, v vseh drugih evropskih državah pa moraš čvekati po angleško, če hočeš biti v evropskem parlamentu. Po mojem bi bilo mnogo bolje, če bi evroposlanci govorili po latinsko. Potem bi bilo na čelu EU precej več ustrezno resnih ljudi.

A vrnimo se k revoluciji. Jaz sicer nisem pretirano izobražen in domnevam, da beseda izvira iz latinske (morda grške) evolucije, ki pomeni razvoj in napredek, revolucija pa njeno nasprotje, nazadek. No, iz revolucije bi lahko izpeljali tudi besedico revolt, ki pomeni upor. Upor proti evoluciji, napredku ali razvoju torej, pa je prav tako nesmiselen.

No, besedica »re« je meni znana že iz rane mladosti, ko smo igrali tako imenovani šnops.  Pri kartanju je eden od kvartopircev, ki je imel dobre karte, lahko napovedal šnops, da bo torej zmagal ali dobil vse štihe. Nasprotnik, ki je tudi imel dobre karte, pa mu je napovedal kontro. In potem je tisti, ki je napovedal šnops, če je bil prepričan v zmago,  to kontro zavrnil z besedico »re«, ki je pomenila nazaj.

Da predpona »re« pri evoluciji pomeni nazaj, dokazujejo tudi vse evropske revolucije. Najprej v Franciji, ko so odstrnili kralja, češ da je bil preveč surov, pa je potem Robbespierre, ki je prevzel oblast, mnogo bolj kruto pobijal svoje nasprotnike pa tudi privržence. In podobno se je zgodilo po revoluciji v Rusiji, kjer je še pred revolucijo car sicer izgnal Lenina v Sibirijo, mu je pa dal dovolj denaja, da si je tam kupil hišo. Ampak ko sta Lenin in za njim Stalin premagala carja, so na stotisoče ljudi poslali v gulage, da so tam pomrli od lakote. In podobno je deloval tudi revolucionar Tito, da o Mao Ce Tungu in drugih revolucionarjih sploh ne govorim.

Ampak pri nas bi ponosni nasledniki komunizma, ki je sinonim za revolucije 20. stoletja, najraje z revolucijo prišli na oblast, saj pravijo, da so pobili še premalo naših državljanov. Zato sem proti t. i. neomarksizmu, kajti tudi neorevolucija je nazadnjaška, pa če je še tako neo. Ker si ne želim umreti na kakšnem neo gulagu ali neo Golem otoku.

Bogo Sajovic