foto: montaža Mravljišče, STA

Kot je znano, so štiri stranke leve opozicije, znane kot članice Koalicije ustavnega loka (KUL), septembra letos podpisale sporazum o povolilnem sodelovanju. S tem naj bi postavile alternativo menda “razdiralni” politiki sedanje vlade in dale javnosti vedeti, da sodelovanja z Janševo SDS ali katerokoli članico sedanje koalicije ne bo. 

Vendar pa je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han nedavno v oddaji Politično s Tanjo Gobec sporočil, da so Socialni demokrati pripravljeni sodelovati z vsemi, ki bi jih zanimalo uresničevanje programa SD. Tanja Gobec mu seveda ni skočila v besedo, tako kot je nemudoma popravila Jožefa Horvata (NSi), ker se menda ni držal bontona in je kritiziral dejanja Levice, katerih predstavnikov ni bilo v studiu (in ker se seveda ne morejo braniti, se njihovih dejanj ne sme komentirati, medtem ko se lahko komentira Janševo SDS). So pa zato nemudoma zaropotali predstavniki ostalih treh strank KUL, torej Levice, SAB in LMŠ, ki so Hanu in Tanji Fajon takoj poslali sporočilo: “Tako se pa nismo zmenili.”

Še več, Luka Mesec naj bi takoj po oddaji poslal čustveno pismo na sedež SD, kjer je Hanovo izjavo ocenil kot skok čez plot. Češ, mar ni bilo že dovolj to, da sta pred volitvami leta 2018 svojo antijanšistično zavezo podpisali tudi DeSUS in SMC, potem pa, ko je odletela Šarčeva puška v koruzo, požrli besedo – sedaj pa naj bi podobno ravnanje nakazovala še SD, ki se razglaša za ponosno naslednico Zveze komunistov Slovenije. Boris Kidrič se obrača v grobu, pa tako lepo so se mu poklonili,” je zadevo komentiral Miha Kordiš.

Zaradi incidenta je SD takoj naslednji dan zjutraj sklicala t. i. klavzurno sejo poslanske skupine in vseh članov vodstvenih organov stranke na neznani lokaciji, saj je bila Moskovičeva vila v tistem času prazna. Medijem so sporočili le, da bodo vse izvedeli v posebni izjavi za javnost, slednja pa še vedno ni objavljena. Po naših informacijah naj bi Tanja Fajon objavo izjave za javnost zadržala, da bi pomirila zlasti razjarjenega Marjana Šarca, ki se je zaradi Hanove izjave razjezil s 24-urno zamudo, saj razsežnosti izjave najprej sploh ni doumel, čeprav so mu jo iz oddelka za odnose z javnostjo LMŠ posredovali takoj in se je z njo tudi takoj seznanil. Vendar je kljub temu v nedeljo zvečer veselo popival naprej, naslednji dan pa precej m(M)ačkasto premišljeval, kaj naj bi pomenila. Šele včeraj zvečer pa je nato poslal protestno sporočilo Fajonovi. Tako nam je uspelo prestreči del sporočila, ki se glasi takole: “Tanja, tega si pa ne bi mislil. Razumem, da ste se v SD tiho hihitali ob mojem skakanju v prazen bazen ter ob posnetku, ko sem ruval cipreso, toda da se bo vodja poslanske skupine tvoje stranke spustil tako nizko, da med vrsticami v lastno posteljo vabi Janeza Janšo, je pa že malo preveč. Sicer nimamo nič proti LGBT, celo podpiramo to, ampak mi smo sklenili neke vrste zakonsko zvezo in smo se dogovorili, da ne bomo skakali čez plot, ker smo pač četverec brez krmarja. Seveda pa nisem tisti, ki bi gledal k vam pod odejo, občutek pa je vseeno grenak. Če smo se dogovorili, da v našo zakonsko skupnost ne bomo vabili ljudi, ki ne delijo z nami vrednot, kot smo jih postavili, potem naj dogovor velja tudi v prihodnje. Priznam pa, da mi laskate, ker ste upoštevali moj nasvet, da se ob cvrtju krofov ne odpira ne oken ne vrat, da ste se zaprli v klavzuro. Lepo, me veseli. Vseeno pa vas prosim, da spametujete vašega poslanca, da ne bo dajal nepremišljenih izjav.”

O tem, kako mu je odgovorila Fajonova, za zdaj še nimamo podatkov. Je pa zanimiv komentar prišel iz SAB. Medtem ko Alenka Bratušek modro molči in ne komentira dogajanja, pa je Marko Bandelli Fajonovi navrgel, da je Matjaž Han očitno še nevarnejši od virusa covid19, saj se njegove nepremišljene izjave širijo zelo hitro in lahko z njimi okuži veliko ljudi. “Predlagam, da se zato Matjaž Han po novem imenuje Wu Han,” ji je zapisal v sms sporočilu.

Tatjana Gobček