foto: STA

V teh dneh je v javnost prišla dokaj nenavadna zgodba o tem, kako je nekdanja premierka Alenka Bratušek hotela ustaviti dva velika borca proti korupciji, to sta Danijel Bešič Loredan ter Erik Brecelj. Oba sta namreč pred desetletjem ustanovila iniciativo proti korupciji v zdravstvu. 

Nedavno je namreč Bešič Loredan v oddaji “Ena na ena” Urošu Slaku razložil, kako ga je leta 2013 hotela tedanja premierka Bratuškova ustaviti. Bratuškova se je na to navedbo odzvala s pričevanjem o tem, da je hotela vsaj enega od njiju pregovoriti, da bi prevzela funkcijo ministra za zdravje v njeni vladi, vendar so jo žal prehitele volitve.

Seveda je jasno, da je v zgodbi precej nelogičnosti, zato smo v uredništvu Mravljišča sklenili, da prosimo SAB za pojasnila. In smo jih tudi hitro dobili, saj je bil najbolj jezični poslanec SAB Marko Bandelli tako prijazen, da se je kar sam javil za to nalogo. “Kot veste, v SAB skrbimo, da ne iztrebljamo samo fašistov, ampak tudi korupcijo. Ker se proti njej ne moremo boriti s konvencionalnimi sredstvi, moramo uporabljati tudi nekonvencionalna. Ma, ne čudite se, da je naša predsednica na Loredanove čudaške izjave rekla, da ga je vabila za ministra. Res je. Rekla je takrat, in tako sem jo tudi slišal, da ga je treba ustaviti, tako kot je Spomenka ustavljala desnico. Ustavimo ga zato, ker se je proti korupciji boril za našim hrbtom. Kot veste, pomeni boriti se proti korupciji nam za hrbtom isti kot podpirati korupcijo. Saj veste, kdor se bori proti okupatorju mimo OF, je dejansko okupatorjev sodelavec. Zato ga je Alenka povabila v našo vlado, pa tega ni sprejel. Torej je jasno, da z bojem proti korupciji ni resno mislil, ampak je spodkopaval nas, resnične borce proti korupciji. Torej se je boril za korupcijo, ne proti njej.”

No, medtem pa smo v naše uredništvo dobili tudi obvestilo, da bo slovensko združenje lektorjev predlagalo Bandellija za nagrado za inovacije, saj je na področju slovnice slovenskega jezika uvedel novosti, kot je npr. poslušanje “žalitev našemu narodu”.

Alain van den Broerborst