foto: posnetek zaslona

V teh dneh so po družbenih omrežjih zaokrožile fotografije nekaterih koalicijskih poslancev, ki počnejo vse kaj drugega kot da bi spremljali razpravo. 

Za poslanca SD Jonasa Žnidaršiča, nekdaj znanega televizijca in igralca, na primer velja, da večkrat nekoliko zakinka kar sredi razprave. Kar sicer menda ni čudno, saj ni vajen zgodnjega vstajanja, kot je sam povedal.

Za nekatere druge, kot sta na primer Martin Premk in Lenart Žavbi, pa velja, da si v času razprave čistita nos.

Seveda nas je zanimalo, ali imajo ta dejanja kakšen poseben pomen. Ker nam iz službe za odnose z javnostjo DZ niso odgovorili – ta trenutek se namreč ukvarjajo z medijsko strategijo, kako upravičiti prekratko krilo predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič – smo se obrnili na UKOM. Od koder so nam poslali naslednje sporočilo:

“Spoštovani, čeprav načeloma nismo pristojni za razlago dejanj poslancev, bomo naredili izjemo, ker gre vendarle za poslance koalicije. Najprej glede spanja. Kot veste, je delovni čas za vse poslance v glavnem enak. Predvsem za koalicijske. Ker so vajeni delati, vstajajo že ob petih zjutraj. Tu in tam se najde kakšen, ki mu morda to povzroča težave. Vendar morate Jonasa razumeti, kot gledališki igralec je skozi življenje delal v glavnem popoldne in vse do poznega večera. Tudi nočno delo je bilo pri njem delo in ne prosti čas. Še vedno ima na skrbi biljard, s čimer dokazuje, da ni prisesan na državne jasli, ampak se preživlja z delom svojih rok. Kar se pa tiče gospoda Premka in gospoda Žavbija, vam zagotavljamo, da ne gre za nobeno nekulturo ali kaj podobnega, ampak za uresničevanje agende, ki jo je glede prehranjevanja zastavil predsednik vlade. Kot veste, Slovenci nasploh pojémo preveč mesa in smo preveč potrošni v prehrani, medtem ko gre precej hrane v odpadke. To moramo preprečiti in varčevati, saj so hudi časi. Začeti se moramo obnašati kot rudarji svojega lastnega telesa. Tudi zajci jedo svoje bobke, s tem prihranijo precej hrane. In to je dosežek, ki ga bomo skušali patentirati tudi v Bruslju. Slovenija s tem lahko postane jedro Evrope.”

Tine Nosan Lenardič