foto: posnetek zaslona / twitter

Marsikdo je opazil, da se zunanja ministrica Tanja Fajon, sicer tudi prvakinja SD, torej ponosnih naslednikov zveze komunistov, prav nič ne obremenjuje, da s seboj nima slovenske zastave, zaradi česar se marsikdo sprašuje, koga sploh zastopa.

Morda bi kdo ob tem pomislil, češ da prisega na internacionalizem ter geslo “proletarci vseh dežel, združite se”. Vendar pa to še zdaleč ni edini razlog. Fajonova je ob nedavnem obisku Uzbekistana odkrila nekaj nenavadnega: da ima namreč precej eskimske krvi. “Ko sem se fotografirala z domačinom, sem ugotovila, da imava veliko skupnega. Kot pravi star pregovor: ni zime za Eskime. In zato zelo dobro prenašam zime in se upiram slovenski pomladi. Državni simboli tu niso več pomembni, Eskimi smo povsod po svetu.”

Da njeno pojasnilo drži, dokazuje tudi spodnji del fotografije:

foto: posnetek zaslona / twitter

Na njene diplomatske poti pa se odzivajo tudi v Bruslju. Kot nam je sporočil vir iz poslanske skupine evropskih socialistov, podpirajo obiske Fajonove vzhodno od Evrope. “S tem bomo jedrno Evropo razširili tudi na območje nekdanje Sovjetske zveze, le še Putin se nam upira, ampak ga bo Tanja že nekako prepričala. Ruska zima jo ne moti. Le pazi naj, da ne bo še ona dobila kakšnih arabskih daril,” nam je povedal.

Je pa Fajonova že napovedala, da bi v izogib morebitnim nacionalizmom v članicah EU v šolske sisteme vsake od njih uvedli skupna evropska jedra, vendar je ta informacija za zdaj še nepreverjena.

Tanjuška Bogdanovna Fajonova