foto: Nebojša Tejić / STA

Ljubljanski župan Zoran Janković se je nedavno za medije pohvalil, da bo Ljubljana ob vstopu v leto 2022 doživela ekološki ognjemet. No, v uredništvu Mravljišča smo zato sklenili, da preiščemo okoliščine, saj smo prvič doslej slišali kaj o tem, da je ognjemet lahko ekološki. 

Po prvih podatkih naj bi bil ognjemet, kot so nam zagotovili iz Mestne občine Ljubljana, “ogljično nevtralen”, kar pomeni, da izpustov ogljikovih spojin v ozračje ni bilo. Prepričani so, da bi njihovo potezo podprla tudi okoljska aktivistka Greta Thumberg.

Že pred kakima dvema mesecema pa je naše uredništvo vir obvestil, da s tovornjaki v Ljubljano dovažajo velike količine belega fižola iz Srbije in Makedonije. Vendar takrat nihče ni pomislil, da bi bilo to lahko povezano z ognjemetom. Kot nam je razkril raziskovalec iz Kemijskega inštituta, ki želi biti neimenovan, je analiza prisotnosti tujih snovi v zraku nad Ljubljano 1. januarja 2022 ob 0:10 pokazala, da se je v ozračje sprostilo precej naravno pridelanega amonijaka (NH3) ter žveplovih spojin, kar je posledica naravno predelanega fižola in čebule. “Stik tovrstnih plinov z umetnim vžigom sproži svetlobne efekte, ki so primerljivi z do sedaj poznanimi kitajskimi ognjemeti,” nam je povedal strokovnjak.

Kot nam je uspelo izvedeti, pa vsi Ljubljančani niso bili navdušeni nad Jankovićevim ekološkim ognjemetom. “V času ognjemeta je v centru slovenske prestolnice grdo zaudarjalo, kot bi istočasno prdelo sto ljudi, ki so malo pred tem pojedli prebranec ali pasulj,” nam je sporočil anonimni Ljubljančan.

Janko Zorančič