foto: Mravljišče

Nekateri mediji so poročali, da je poslanka Levice Violeta Tomić nedavno zbolela za covid19. Ob tem pa naj bi ji zdravniki omogočili zdravili ivermektin in hidroksiklorokin. 

Ivermektin sicer velja za popularno zdravilo proti covid19 in sicer med anticepilci. Gre sicer za veterinarsko zdravilo, ki se uporablja pri živalih proti zajedalcem. Zdravila za protiparazitsko zdravljenje se smejo uporabljati le pod zdravniškim oziroma veterinarskim nadzorom ter se predpisujejo in izdajajo le na zdravniški oziroma veterinarski recept. Slovenski zdravniki sicer ne predpisujejo omenjenega zdravila za zdravljenje covid19.

Glede na to, da je v naši državi težko priti do tega, za človeško uporabo neregistriranega zdravila, smo seveda raziskali ozadje, ali je Tomićeva res prišla nezakonito do tega zdravila. Kot nam je uspelo izvedeti, naj bi ji recept izdal njen osebni veterinar, čeprav ne obstajajo podatki, ali ga Tomićeva uporablja zase ali za katero od svojih domačih živali, če jih seveda ima. Naši viri ob tem trdijo, da je morda veterinarja prelisičila tako, da mu je povedala, da ima doma opico, ki ima težave z zajedalci, ob tem pa mu je kot dokaz pokazala video posnetek svojega strankarskega kolega Miha Kordiša. Ob tem je veterinarju tudi pojasnila, da se tudi koronavirus obnaša kot zajedalec, zato to zdravilo nujno potrebuje.

Veterinarja, katerega ime hranimo na uredništvu, nam je uspelo poklicati po telefonu, kjer je potrdil naše domneve. “Priznam pa, da nisem bil prepričan, ali bo Violeta to uporabila pri sebi ali pri drugih. Vsekakor je izrazila željo, da dobavo ivermektina izvedemo čim bolj diskretno, žal je vseeno zadeva ušla v javnost. Lahko pa zagotovim, da je vse potekalo pod strokovnim nadzorom. Violeta je zdaj zdrava, njene opice pa tudi,” nam je povedal. Opozoril pa nas je tudi na stranske učinke pri predoziranju, kar naj bi se poznalo pri obnašanju Luke Meseca in Nataše Sukić v zadnjem času.

Za izjavo pa smo prosili tudi Violeto Tomić, ki je razočarana, da je v poslanski skupini Levice spet najšibkejši člen in da so mediji vse slabo naprtili prav njej. “Drži, hotela sem biti diskretna. Če bi Slovenci vedeli, kako učinkovit je ivermektin, bi ga v trenutku začeli uporabljati proti nam, levičarjem,” je komentirala.

Ernesto Gevara