foto: STA

Potem ko je z vrha DeSUS odstopil Ljubo Jasnič, so se okrepile govorice, da njegov odstop dejansko ni povezan s politiko, ampak z aktualnim dogajanjem v Planici. Jasnič je namreč v zadnjih letih poskrbel za marsikatero odločitev, ki je razjezila športnike, med drugim je tako izključil Timija Zajca iz reprezentance. Prav Zajc pa je v petek postal svetovni prvak. Kar je svojevrstna klofuta Jasniču. 

DeSUS je sicer dobil začasnega predsednika, marsikdo pa je pričakoval, da bo Jasničev stolček zasedel nekdanji poslanec SAB Marko Bandelli. Vendar se je odstop zgodil v “napačnem” času, saj je bil Bandelli enostavno predaleč stran, da bi lahko vplival na dogajanje.

A tudi ta skrivnost je sedaj razjasnjena. Namreč, iz vrst članstva DeSUS smo dobili pojasnilo, da si člani stranke zaradi nevarnosti, da bi nanje vplival Pavel Rupar, želijo, da se na vrh stranke vrne – Karl Erjavec. Slednji je postal predsednik stranke leta 2005 in nato ostal tam kar dobrih 15 let ter se po kratki epizodi z Aleksandro Pivec spet vrnil nazaj. Vendar le za kratek čas. “Potrebujemo človeka s kilometrino. Karl jo sedaj ima, leta 2005 je ni imel, celo strankarsko izkaznico LDS je imel na dan kongresa,” nam je pojasnil vir iz stranke.

A tudi Erjavec se ne bo mogel na vrh stranke vrniti kar tako. Postavili so mu namreč ostre pogoje. Kot trdijo naši viri, mora pridobiti ustrezen certifikat za dobro izgovorjavo, zato bo moral v primeru, če bo spet kandidiral za predsednika stranke, opraviti posebej test, kjer bo moral dovolj dobro izgovoriti besede RIBA, RACA, RAK in to petdesetkrat zapored v roku ene minute. Če bo ta test opravil, bo lahko postal predsednik stranke. Češ, konkurenca med govorniki je postala prehuda, stranka pa je sedaj izven parlamenta, tako kot pred letom 1996. “Mora pač biti Karl in ne Kahl. Saj ni Jani Möderndorfer, da bo kahle okoli nosil,” je dejal naš vir.

Karlo Penzič