V avstrijskem parlamentu so zaskrbljeni, ker njihov predsednik vabi sumljive dame na prestižne dogodke... (foto: STA, Wikipedia)

Marsikdo je včeraj preko televizijskih zaslonih spremljal vsakoletni koncert dunajskih filharmonikov, pri čemer je lahko občasno na zaslonu opazil tudi znan obraz. V posebni loži je namreč koncert spremljala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. 

Kot so sporočili, se je Urška, ki je sicer alergična na kapitalizem, tega prestižnega dogodka udeležila na posebno željo njenega avstrijskega kolega, predsednika parlamenta Wolfganga Sobotke, ki je sicer tudi sam glasbenik in dirigent, a kot priznava, mu nikoli ne bo uspelo priti na oder v Zlati dvorani dunajskih prijateljev glasbe, t. i. Musikverein. Zato pa je bil toliko bolj počaščen, da končno v enih od avstrijskih sosed dama vodi parlament, zato je bilo povabilo Urški, naj si z njim ogleda in posluša koncert, povsem pričakovano. “Navsezadnje je zelo sproščena in zelo rada pleše, kar je sedaj v Sloveniji zelo v modi, odkar vlada Golobovo Gibanje Svoboda,” je Sobotka povedal v izjavi za ORF.

Zlata dvorana na Dunaju, kjer je prvega januarja vsako leto koncert dunajskih filharmonikov. (foto: Clemens Pfeiffer / Wikipedia)

 

Vendar pa to še zdaleč ni bil pravi razlog za to, da je Urška Klakočar Zupančič dobila vabilo na Dunaj. Sobotka bi namreč lahko na ta dogodek povabil tudi aktualno predsednico Slovenije Natašo Pirc Musar ali pa zunanjo ministrico Tanjo Fajon. In obe bi z veseljem prišli, če bi ju povabil. Vabilo pa je dobila samo Urška. Kako to? Kot je povedal neimenovan uslužbenec kabineta predsednika avstrijskega parlamenta, je glavni razlog v tem, da je Urška dejansko reinkarnirana Jovanka Broz. “Res je, da je bila slednja temna, ampak tudi za Urško nismo prepričani, če se ni samo pobarvala, da bi izgledala bolj … hm… tako kot ste rekli nekdaj za Katarino Kresal: nedolžna, lepa, pametna,” je naš dunajski vir povedal za Mravljišče. Kot dodaja, je bila edino Jovanka takšna, da je na ves glas kritizirala kapitalizem, ampak družila se je pa s samimi kapitalisti in živela na veliki nogi, čeprav so jo nato izolirali od njenega moža Josipa Broza Tita. Prav zato bi morali biti Slovenci zelo pozorni nanjo, saj se lahko zgodi, da bo zakuhala ponovno združevanje Jugoslavije, “sedaj ko imate Slovenci in Hrvati spet isto valuto in odprto mejo”.

Ob tem velja spomniti, da je glavni sponzor omenjenega novoletnega koncerta Rolex, znamenita prestižna znamka ročnih ur.

Kot še dodaja naš vir, je povezava med Urško in Jovanko veliko bolj dokazana kot povezava med Pirc Musarjevo ter cesarico Marijo Terezijo. “Če bi bila slovenska predsednica res nova Marija Terezija, ne bi hodila na novo leto na tisto pasjo veselico na mejni prehod. Ste morda tam videli njenega hrvaškega kolega Zorana Milanovića? Ni ga bilo. On se ne spušča na tak nivo.”

Zaradi navzočnosti Urške Klakočar Zupančič so bili tudi nosilci TV prenosa opozorjeni, naj čim manj s kamerami prikazujejo publiko, saj bi se lahko zgodilo, da bi ušla iz lože in zaplesala kar sredi dvorane, kar bi lahko prineslo zmedo tudi med glasbenike na odru, ki ne bi več vedeli, kdo dirigira orkestru.

Josef Johannes von Habsburg