foto: Pixabay

Božično-novoletni prazniki so za nami, hkrati z njimi pa tudi vsi mogoči in nemogoči popusti v trgovinah. Zakaj sem jih imenoval tudi »nemogoči«, vam bom poskušal razložiti, ampak po moje, kajti jaz nimam tako imenovane trgovske žilice. Imam pa nakupovalno in  nakupujem tam, kjer ni predrago.

Torej bi moral biti neskončno zadovoljen s popusti, ki mi jih v predbožičnih in prednovoletnih praznikih ponujajo v trgovinah. Pa nisem, ker se malo vseeno razumem na matematiko in tudi na cene. Zato me ti popusti niso pritegnili k nakupom in zato nisem obiskal nobene popustniške trgovine. In je niti v prihodnje ne bom.

No, nekatere trgovine so svoje popuste znižale za kašnih deset odstotkov, so pa nekatere imele popuste za določene izdelke znatno višje, celo do sedemdeset in več odstotkov. Pa jih ne bom našteval, ker jih je preveč, bom pa za enostavnejšo računsko razlago vzel namišljeno trgovino, ki za nekatere svoje izdelke da petdesetodstotni popust. Za večino kupcev je to fantastično, za takšne, kot sem jaz, pa grozljivo. Če namreč neko podjetje vsakodnevno določeni izdelek ali izdelke prodaja po 100 evrov, potem pa to ceno ob popustniški usmeritvi zniža na 50 evrov, bi po moji logiki moralo imeti izgubo. Razen če izdelek, ki ga normalno prodaja po 100 evrov, od proizvajalca dobi za petdeset evrov. Če pa tega izdelka ne more prodati, bi ga jaz raje zavrgel ali pa dal (ne prodal) recimo Karitas.

Če pa trgovina, ki prodaja s 50-odstotnim popustom, še vedno nima izgube, potem se vprašajmo, s kakšnim dobičkom nam prodaja izdelek pred popustom. V mojem primeru nam torej popustniška trgovina v normalnem, nepopustniškem, času torej prodaja svoje izdelke za sto odstotkov dražje. In to večji del leta.

Sem pa hvaležen trgovinam, ki oglašujejo popuste, čeprav morajo plačevati tudi oglaševanje v medijih. Prav to oglaševanje me je spodbudilo, da sem si začel zapisovati, v katerih trgovinah so velikanski popusti, in to zato, da v teh trgovinah ne bom kupoval ne popustniških izdelkov ne nepopustniških. Tako bom zagotovo prihranil precej denarja. Hvala lepa, bistri popustniški trgovci.

Bogo Sajovic