Pavel Rupar (foto: Polona Avanzo)

Svobodnjaški premier Robert Golob je napovedal, da bo njegova Svoboda sredi maja ustanovila seniorsko združenje svojih svobodnjakov.

Ker je že ob nastopu na lanskih volitvah Golob dejal, da bodo svobodnjaki na oblasti do leta 2030, dva mandata torej, je ta njegova odločitev o seniorskem delu njegove stranke povsem logična, ker bo večina njegovih ministrov in sekretarjev takrat že v penzionu, kar pomeni, da si bodo ti seniorji zagotovili ustrezno pokojnino, ki ne bo manjša od njihovih sedanjih plač.

Sicer pa se mi zdi, da ima to njegovo združenje svobodnjaških starostnikov bolj aktualen, sedanjiški pomen. To pa je, da je treba ustaviti Pavla Ruparja, ki vsakih nekaj tednov v Ljubljani zbere nekaj deset tisoč demonstrantov, ki od vlade zahtevajo dostojne pokojnine. Rupar je še toliko večji trn v peti Golobu, ker ubira golobnjaško pot. Pravi, da ti protesti niso rojstvo kakšne nove stranke, ampak da ljudje protestirajo zase. To pa rahlo spominja na Golobovo svobodnjaško gibanje, ki se še tik pred lanskimi volitvami ni razglašalo kot stranka, pač pa kot gibanje.

In ker so Slovenci siti strank, razen komunistične partije pod božjim (pardon, pod Kučanovim) vodstvom, slovenskim strankam upada podpora. Še najbolj novoustanovljeni Golobovi Svobodi. Zato je treba Ruparja ustaviti. In zato mu očitajo, da je bil nekoč član Janševe SDS, torej je prikriti janšist, da je bil kot nekdanji politik obravnavan in tudi zaprt, najbolj pa se ga je lotila (sicer posredno) Golobova kulturna ministrica Asta Vrečko, ki zahteva kaznovanje vodstva RTV Slovenija, ker je enega od Ruparjevih protestov predvajala v živo. Tu je treba priznati, da je Vrečkova, ki je še bolj levosučna od Svobode, s to svojo zahtevo nasprotovala tako Ruparjevim upokojencem kot tudi vodstvu RTV Slovenija, ki ga cincajoči ustavni sodniki še niso odstavili.

A vrnimo se k boju med Golobom in Ruparjem, kdo od njiju bo pridobil slovensko upokojensko množico. To ni uspelo niti desusovcu Erjavcu niti sedanjemu vodji zveze društev upokojencev Janezu Sušniku, ki zavrača zahteve za dvig pokojnin, ker pravi, da je njegova dovolj visoka. Ampak dvomim, da jim bo uspelo, ker imajo upokojenci, ki jih je vse več, takšno večino, da lahko sestavijo novo vlado, ki bo Slovencem namesto golobnjaške svobode z vse večjo draginjo in novimi davki zagotovila ustrezne pokojnine.

Bogo Sajovic