foto: Matic Štojs Lomovšek

Vsak migrant, ki mu uspe priti v svobodno Slovenijo in pridobi status azilnega migranta, to našo migrantsko ljubko državo dnevno stane okrog 1900 evrov. Ta podatek sem dobil od ene naših televizij, čeprav ne vem od katere.

A ker nihče tega podatka ni zanikal, domnevam, da je vsaj približno tak. In ta denar gre iz državnega proračuna, ki ga Slovenci polnimo z najrazličnejšimi davki in s podobnimi dajatvami. In ker je migrantov vse več, odkar je notranja ministrica Tatjana Bobnar začela odstranjevati žične in panelne ograje na naši jugovzhodni meji (menda kar nekaj sto na mesec), mora naša svobodnjaško migrantoljubska vlada iz državnega proračuna izvzeti kakšne starostnike, ki poslej ne bodo več živeli v domovih za stare občane, ampak naj se znajdejo, kakor vedo sami.

No, jaz, ki že tudi spadam med te starine, sem našel ustrezno rešitev. Stvar je povsem preprosta. Ker status azilnega migranta pri nas dobi migrant, če beži iz države, kjer je njegovo življenje ogroženo, svetujem Slovencem, da se podajo na pot čez našo jugovzhodno mejo tam, kjer zdaj ni panelnih in žičnih ograj in je torej odprta, potem naj se skozi to odprto mejo vrnejo v Slovenijo in zaprosijo za azil. In na vprašanje, iz katere države, kjer je bilo njihovo bivanje ogroženo, bežijo, bi rekli, da so zbežali iz Slovenije v času, ko je bil na vladi grozno mračni Janez Janša. To bi bilo za naše sedanje organe, ki zdaj podeljujejo migrantom azil, absolutno ustrezen pogoj za pridobitev azila. Kajti vsi dobro vemo, kako grozna je bila Janševa vlada.

Zato bi tem slovenskim migrantom (morda bi bilo zanje ustreznejše poimenovanje povratniški migrant) bila slovenska azilna vrata na široko odprta. Sicer pa ob teh antijanšističnih pogojih Slovencem sploh ne bi bilo treba bežati v tujino in potem iz tujine prebegniti nazaj domov v Slovenijo. Ti slovenski migranti bi s svojim begom in z vrnitvijo olajšali tudi delo vladi, da ji zanje ne bi bilo treba graditi domov za azilante, ker bi se ti naši migranti preprosto vselili nazaj v svoja zapuščena stanovanja.

No, nastal bi le en problem, ker jim država ne bi hotela izplačevati tistih 1900 evrov vsak mesec. Ampak tu imamo ustavno sodišče, ki bi se gotovo postavilo za pravice naših azilnih emigrantov. In tako bi naši povratniški migranti dobivali lepe denarce vsak mesec v nedogled, starostniški migranti pa na tak način tudi dobili nazaj vsaj del od šestdesetih milijonov, ki so bili namenjeni za njihovo oskrbo, a jih je golobja vlada raje preusmerila za pomoč migrantom.

Bogo Sajovic