foto: Flickr

Čeprav v Evropi iz Afrike in Bližnjega vzhoda prihajajo inženirji, nanotehnologi, profesorji, akademiki in vrhunski informatiki, se le redko kateri v ciljni državi zaposli ali najde delo. Zakaj je temu tako, je bila dolgo za politike in raziskovalce migracij velika enigma. Zdaj je ta uganka očitno razvozlana.

Italijanska vlada namerava odvzeti denarna nadomestila vsem tistim, ki zavračajo, da sprejmejo ponujeno delo. Hkrati je bila objavljena tudi raziskava, zakaj je tako malo migrantov zaposlenih, ko pa vendarle imajo vrhunsko izobrazbo.

»Po dolgih mesecih raziskovanja smo odgovorili na to vprašanje,« je povedal Enzo Rossi iz Inštituta za barvo banan in kokosov. »Poglejte, ti ljudje prihajajo iz nam neznanih okolij. S seboj niso mogli prinesti dokazil o izobrazbi, saj naj bi jih izgubili na poti ali so bila med vojno v njihovi državi uničena. Morali so z njimi opraviti individualne intervjuje.«

Po Rossijevih besedah je sprva kazalo, da mejijo na debilne ljudi, saj so bili rezultati IQ testov, vsaj tako so sprva mislili, tako nizki, da jih lestvica inteligence sploh ni zaznala. »Zdaj vemo, da smo sklepali narobe: ni jih zaznala zato, ker je njihova inteligenca tako visoka, da jo zahodne lestvice ne zaznajo. Povedano drugače: imajo tako visoko stopnjo izobrazbe, kot jo v Evropi sploh ne poznamo. Kot da bi bili vesoljci,« pravi Rossi.

Njihovo znanje bodo zdaj uporabili. Vedo sicer, da so izredno natančni in preudarni, zato je njihova hitrost obiranja jabolk med dvema in tremi obranimi jabolki na osem ur. »To ne pomeni, da so leni ali zavračajo delo. Sadežu je namreč povsem posvetijo, malodane znanstveno. Pobrani sadež ustreza nam povsem neznanim merilom,« je še razložil Rossi, ki upa, da bodo migranti, zdaj ko vedo, kdo v resnici so, pripomogli k napredku Italije.

Mario Bianchi, dopisnik iz Rima