Razprava je bila kar vroča... (foto: twitter)

Kot trdijo očividci, je danes v prostorih Cankarjevega doma oziroma v bližnji okolici že zasedala vlada v senci, pravzaprav njen ožji kolegij, ki naj bi se kasneje sestal z ministri. Njihova imena še niso znana, je pa znano, kdo je glavni šef vlade. Odlikuje ga majhna postava in siva glava, ki slovi po velikih modrostih.

Čeprav naj bi bila seja vlade sklicana v strogi tajnosti, pa nam je uspelo vendarle izvedeti nekaj podrobnosti. Tako smo izvedeli, da naj bi vlada v senci pripravila celovit in zelo obsežen program za rešitev Slovenije. Temeljil naj bi na očiščenju Slovenije razrednih sovražnikov, janšistov, pa požrešnih neoliberalnih kapitalistov, zlasti tistih, ki imajo menda »madžaronsko« poreklo. Vendar tega ne smejo javno omenjati, ker ima tudi prvi mož vlade v senci Milan Kučan tudi družinski problem – nekoč je namreč priznal, da je bil njegov stric madžaron in bil zato »justificiran« po tistem pravu, ki ga je zagovarjal nedavno umrli Ljubo Bavcon. Ne glede na to pa bo vlada takoj po prevzemu oblasti začela s čistilno akcijo, pri čemer bodo udeleženci namesto vilic za pobiranje smeti nosili s seboj puške in bajonete, namesto vreč za smeti pa mrtvaške vreče.

Drugi del programa se nanaša na gospodarski razvoj Slovenije, kar pomeni, da bodo s sprejemom novih zakonov pripomogli k večji blaginji prebivalstva. To naj bi naredili tako, da bodo povečali davčne obremenitve, slednja pa bo temeljila na progresivnosti: bolj ko bo nekdo kapitalist, večjo davčno breme bo nosil. Povečali naj bi tudi davčno obremenitev plač in sicer tako, da bodo zaposleni odslej prejemali največ 25 odstotkov bruto plače, saj bo potrebno v proračun počrpati več denarja in uvesti nove pokojnine za bodoče borce druge faze narodno-osvobodilnega boja, prav tako je predvidena izgradnja treh novih blokov termoelektrarn po zgledu TEŠ 6. S tem naj bi zapolnili manjkajoče vire energije za polnjenje električnih avtomobilov, s tem pa bo vlada v senci sledila ekološkim standardom. »Prehod v brezogljično družbo žal ne bo mogoč, saj bi to pomenilo, da se bodo člani naše vlade morali odpovedati diamantom,« je enemu od novinarjev državne STA navrgel vodja gospodarskega sektorja vlade v senci Jože Mencinger. In ga potolažil, češ ko bo vlada na oblasti, bo STA dobila še desetkrat več denarja kot v času Šarčeve vlade.

Nova vlada je pripravila tudi program za uresničevanje medijske svobode. Kot smo enkrat že pisali v Mravljišču, se med ministrstva vrača tudi ministrstvo za informiranje, saj naj bi imel UKOM premalo avtoritete. Ministrstvo bo med drugim poskrbelo za dokapitalizacijo RTV Slovenija ter STA, prav tako bo tudi pristojno za imenovanje direktorjev v teh dveh ustanovah. Pripravilo bo tudi zakon, po katerem bo dovoljena lastniška koncentracija v medijih tistim, ki lahko dokažejo, da branijo temelje slovenske državnosti (npr. NOB). To pomeni, da bodo veliki medijski sistemi zaradi velikega števila uslužbencev in administracije lahko prejemali tudi državno subvencijo ter imeli neposredno povezavo z nacionalno televizijo. Ministrstvo bo imelo tudi poseben oddelek, kjer bodo sami pripravljali oddaje, slednje pa bodo morale vse televizijske in radijske postaje obvezno predvajati. Glavni inšpektorat Ministrstva za informiranje pa bo preverjal resničnost medijskih vsebin in neresnične novice sproti cenzuriral. Ime bodočega ministra še ni znano, je pa kandidatov kar precej. Še posebej pogosto se omenjajo Alem Maksuti, Igor Kršinar in Blaž Zgaga.

Za zdaj ni znano, ali bo Milan Kučan prevzel vlogo predsednika vlade po naslednjih volitvah. Neuradno pa naj bi vlada imela svoj t. i. svet modrecev, ki naj bi ga vodil prav Kučan. Mnenje sveta modrecev bo obvezujoče za vlado in bo morala izpolnjevati direktive tega organa. In bržkone je Milan Kučan, kot je razvidno s fotografije, s sogovorniki razpravljal prav o pooblastilih bodočega sveta modrecev.

Joki Peršin