foto: STA

Očitno se v kratkem obeta v Ljubljani nov velik dogodek. V Cankarjevem domu naj bi se v začetku novembra začel posvet o nacionalnem interesu.

Diskusije o nacionalnem interesu so se že vrstile že leta 2000 in še nekaj let po tem. Tokrat pa naj bi se velik simpozij z mednarodno udeležbo nanašal na nacionalni interes v medijih. Slovesno naj bi ga otvoril kar Milan Kučan, ki je bil leta 2000 kot predsednik republike branilec nacionalnega interesa in skrbel, da delnic Dela ni dobila v roke Bajukova vlada, ampak jih je tedanji predsednik uprave kapitalskega sklada Jože Lenič (LDS) prodal Gorenju, ki ga je tedaj vodil Kučanov zvesti soborec, lahko bi rekli gospodarski partizan Jože Stanič. Kučan je uspešno poskrbel tudi za obrambo nacionalnega interesa tudi v Večeru, kjer je odslovil Milana Predana, kasneje pa zagovarjal nacionalni interes v primeru sicer spodletele prodaje Pivovarne Union v roke koncerna Interbrew. No, danes združena gospodarska združba Pivovarna Laško Union je v rokah Heinekena, ki pa je kljub temu bolj sprejemljiv lastnik, saj podobno kot Svetlana Makarovič nosi rdečo zvezdo.

In kdo vse naj bi sodeloval na simpoziju? Pričakovati je mogoče evropske politike, kot sta denimo Frans Timmermans in Vera Jourova, pa evropski poslanci, kot so Tanja Fajon, Irena Joveva, Milan Brglez in Klemen Grošelj, prav tako poleg Fajonove ostali prvaki strank KUL. Zagotovo se bo kar trlo slovenskih medijskih strokovnjakov, kot npr. Marko Milosavljević, pa tudi gospodarski strokovnjaki, kot je npr. Jože Mencinger.

Pravi razlog za ta simpozij pa smo izvedeli šele od Bojana Veselinoviča, ki je bil do nedavnega direktor STA. »Kot veste, so bile nedavno podeljene Nobelove nagrade za ekonomijo. To pomeni, da se že zbirajo nominacijo za Nobelove nagrade prihodnje leto. Preko naših evropskih socialističnih prijateljev bomo predlagali, naj Nobelovo nagrado prejme Martin Odlazek. Predvsem zato, ker mu je uspel pravi gospodarski in medijski čudež. Je zagotovo evropski fenomen, saj je uspel rešiti večji del slovenskega medijskega prostora s pomočjo zadružništva. In to pred tako močnim okupatorjem, kot je madžaronski imperij s svojimi podaljški, ki so ves čas uničevali neodvisnost STA,« je dejal za naš portal.

Z njim pa se strinja tudi Milan Kučan: »Martin Odlazek je nesporno narodni heroj. Slovenijo brani pred okupatorjem. Prej je skrbel za smeti, zdaj skrbi za medije. Vredno je, da mu davkoplačevalci finančno pomagamo. Prej ali slej bo postal nobelovec s področja ekonomije.«

Mustafa Fužinarić