Fotografija je simbolična. (foto: Pixabay)

Ker potniki na letalu Tokio – Palermo niso ploskali, je italijanski pilot svoj Boeing 747 spet dvignil in z njim strmoglavil v morje. Po njegovem mnenju je letalo Alitalie upravljal vrhunsko in si je več kot zaslužil aplavz. Pri manevru je bilo lažje poškodovanih več potnikov, poroča Der Postillon.

Aplavz po končanem priletu je kot priznanje sposobnostim pilota mednarodno nepisano pravilo. Če se to ne zgodi, je večina pilotov razočaranih, vendar lahko s tem živijo.

Ne tudi Mario Retti: »Z mano so ravnali, kot da sem slabo letel. Zato sem jim pokazal, kako je, če slabo letiš,« kljubovalno pojasnjuje 47-letni pilot, potem ko so ga reševalci pripeljali na kopno.

»Še vedno ne razumem, zakaj bi pilot naredil kaj takega,« je dejala potnica Renata Constantini. »Ko smo izstopili iz potapljajočega se letala, je bil prvi v rešilnih čolnih. S človekom je nekaj narobe.«

Rettijev delodajalec je bil razumevajoč: pilot je pred strmoglavljenjem v skladu s predpisi obvestil kontrolo zračnega prometa o svojem nenačrtovanem manevru brez ploskanja. Tudi njegov kopilot in preostala posadka so se strinjali s kaznovanjem potnikov, ki niso ploskali.

»Gre le za spoštovanje,« je dejala stevardesa Ramona Loretti. »Ti potniki nas niso spoštovali. To sem opazila, ko nihče ni hotel nakupovati na našem letalu. Zakaj sedijo na letalu, če nočejo parfuma, nakita ali cigaret?«

Piloti in stevardese imajo vedno znova opravka z nesramnimi potniki. Ravno pred kratkim so morali člani litovske posadke na polovici poti med sedeži loviti nevednega potnika, ki se med hudo turbulenco ni pripel.

Tone St. Evard