foto: STA

Natašo Pirc Musar slovenska javnost zelo dobro pozna. Če ne od drugje, jo pozna z malih zaslonov, saj se je pojavljala v informativnem programu na nacionalni televiziji, nato na Pop TV, nato pa je skoraj zajadrala v politiko s funkcijo informacijske pooblaščenke, zadnja leta pa deluje kot odvetnica.

A očitno je vendarle več kot vse našteto. Namreč, Olimpijski komite Slovenije namreč namerava Pirc Musarjevi podeliti naziv najbolj športu naklonjenega pravnika v naši domovini. Takšen naziv naj bi podelili prvič, znana slovenska odvetnica pa je pri tem izločila tudi zelo močnega konkurenta, to je prvega moža Uefe Aleksandra Čeferina, prav tako znanega odvetnika, ki ga nekateri snubijo za morebitno vključitev v slovensko politiko.

In s čim si je zaslužila to priznanje? Naši viri trdijo, da s svojimi sporočili na tviterju, saj naj bi delovala zelo pomirjevalno in pozitivno, vsaj v primerjavi z aktualnim predsednikom vlade. Novo olimpijsko prvakinjo v plezanju Janjo Garnbret je namreč proglasila za »najboljšo kozo na svetu«, kar je izjemen kompliment za mlado plezalko. Čeprav bi bilo še boljše, če bi NPM omenila morda gamsinjo ali kozoroginjo. Gre za primerke gorskih živali, ki odlično obvladajo skalnat in strm teren.

Očitno pa se nekdanji informacijski pooblaščenki hkrati s takšnim priznanjem obeta tudi denarna nagrada, ki naj bi jo sponzorirala Pivovarna Laško, ki sicer za svoj simbol uporablja kozoroga. Omenja se sicer, da naj bi svoj delež nagrade primaknila tudi češka pivovarna, ki proizvaja pivo znamke Kozel.

Za zdaj pa nam z Olimpijskega komiteja Slovenije še niso sporočili, ali bodo podelili tudi priznanje za streljanje kozlov, poimenovan »Bucko leta 2021«. Kandidatov za priznanje je kar precej.

R. V.