foto: STA

Novi generalni direktor RTV SLO Andrej Grah Whatmough je sredi avgustovske vročine začrtal novo programsko shemo javne hiše, ki je diskriminacijska, neuravnotežena, separatistična, nacionalistična, rasistična in celo domobranska. Zaradi takšne ocene zaskrbljene Tanje Fajon, ki je prejela tri telefonske klice, se je sešel intelektualni gremi koalicije burek in pripravil svojo shemo, ko bodo nekoč prevzeli oblast.

Oddaja Zvezdana se ne ukinja, ampak se vključi v uredništvo znanstvenega programa z novo oddajo »Od urina do urologije«, kjer bo imela tudi mesečno agrarno svetovalno oddajo »Kako trava raste«. Studio City ne bo le dvakrat mesečno, kot to načrtujejo domobranci in klerodesničarji, ampak bo oddaja enkrat dnevno, ponavljajo pa jo na drugih dveh programih. V času predvolilne kampanje bo oddaja dvakrat dnevno, je bila zahteva Levice Luke Mesca, ker drugače oni ne gredo v koalicijo. V zvezi s pomisleki, da je voditelj oddaje Marcel Štefančič že rahlo utrujen in ruiniran ter velikokrat ne ve, kaj sprašuje in kdo je v studiu, je Matjaž Nemec predlagal, da ga dajo dvakrat mesečno na infuzijo, kar je bilo sprejeto z aklamacijo.

Matjaž Han je bil mnenja, da se oddaje Pričevalci ne sme ukiniti, kot to zahteva osvobodilna fronta ZZB, ker bi desničarji zagnali vik in krik, ampak se ji da ustrezen termin. Prevladalo je večinsko mnenje, da oddaja ostane v TV-shemi ob torkih ob drugi uri zjutraj zaradi zaostrenih covidnih razmer in finančnega stanja hiše pa se za nedoločen čas ne predvaja.

Oddaja Zadnja beseda bo poleg znane voditeljice Katarine Kresal uvedla še sovoditeljico Violeto Tomić, Alenka Bratušek pa je predlagala še sebe, kar je bilo za Marjana Šarca rahlo sporno, ker bi se lahko spet vmešala protikorupcijska komisija. Je pa Šarec zato sebe predlagal za sovoditelja oddaje, ker veliko ve o ženskah in tudi zato, ker je oddaja potrebna spolne uravnoteženoasti. Matjaž Nemec je imel pomislek, češ da oddaje ne more uravnoteževati nekdo, ki se javno identificira z neumnim spolnim organom. Šarec je nato za dve minuti protestno zapustil sestanek, ko pa se je vrnil, je zahteval, da se mu omogoči enkrat tedensko samointervju v prajm tajmu, drugače naj se za koalicijo z njim obrišejo pod nosom. Matjaž Nemec se je Šarcu za neumnost spolnega organa opravičil in dodal, da ni tako hudo. Je pa Marko Bandelli menil, da ni v skladu z zakonom o RTV, da bi Šarec imel tisti intervju, »ki mu lahko rečem onanistični, ker bo sam sebe«, zato je bil sprejet sklep, da imajo vsi šefi strank koalicije burek vsak svoj termin.

Nedeljska oddaja Moje mnenje Tanje Gobec se uvrsti vsak dan v TV Dnevnik malo pred vremensko napovedjo, če bo novinarka zaradi znanih težav s hrbtenico v to privolila. Privolim, je za hip odprla vrata sejne sobe Gobčeva in jih spet zaprla.

Nataša Sukić je dodala, da je izvrstna novinarka Efgenija Carl, ki je za solato dobila naziv Slovenka leta in novinarsko nagrado pes čuvaj, precej zanemarjena, kar je dvignilo pritisk Fajonovi, ki je rekla, da pač vse ne morejo biti Miše Molk. Sukićeva je pojasnila, da je imela v mislih, da Efgenijo na TVS premalo cenijo in da mora dobiti kakšno popularno glasbeno oddajo, da si od težkih tem malo odpočije. Z opombo, da gledanost pač ni najpomembnejša za javno TV. Marko Koprivc je Carlovo posebej pohvalil, ker je Možino z njegovim intervjujem o LGBT poslala v zabojnik z nevarnimi odpadki.

Špela Kožar dobi tedensko oddajo »Fašisti in nacisti med nami«, aktualni intervju ob nedeljah zvečer bosta po novem pripravljala Ivan Gale, ker se mu je treba za zasluge malo zahvaliti, in Miša Molk, če se ji bo uspelo v tednu dni kozmetično pripraviti. Koprivc je predlagal, da bi Gale za prvi intervju naredil pogovor z Borisem Kidričem, Nemec pa je imel pomislek, ker je Kidrič že mrtev. Fajonova je oporekala, češ da demokrati ne delajo razlik med živimi in mrtvimi, komunisti še posebej ne.

Vinko Vasle