foto: montaža Mravljišče, Wikimedia

Kot kaže, bo UNESCO znova počastil Slovenijo, saj namerava kar dva kraja povsem zaščititi kot del kulturne dediščine. Oba kraja se namreč imenujeta  – Lopata. Eno naselje se nahaja pri Celju, drugo pri Žužemberku.

“Gre za edinstven pojav na svetu, da se nek kraj imenuje po orodju. Z velikim veseljem smo prebrali sporočilo Statističnega urada Republike Slovenije ob prvem velikem dnevu sneženja v novi zimi, saj so nekaj zapisali o kidanju snega. Za takšen opravek pa potrebujete lopato,” so sporočili iz Unesca. No, k temu dodajajo, da je bilo sporočilo objavljeno ravno na 29. november, ki je bil osrednji državni praznik za nekdanjo Jugoslavijo.

“Čeprav ste Slovenci pridni in delavni, ne gre pozabiti, da ste bili nekdaj v Jugoslaviji skupaj s Črnogorci, ki so alergični na lopate. Celo žlic se bojijo kot hudič križa. Pri vas pa ste njihovo nasprotje, celo naselja imate. Če bomo našli naselje z imenom Kramp, ga bomo takoj zaščitili,” je sporočil vir iz Unesca.

V povezavi s snegom in Črno goro pa nam je uspelo najti še eno informacijo. Ker imajo zaradi globalnega segrevanja tudi v Črni gori vse več težav s snegom in morajo najemati tujo delovno silo za čiščenje cest, ki pa jo je premalo, skušajo za čiščenje snega angažirati tudi domače prebivalstvo. “Vsak moški, ki bo presegel svoje poreklo in prijel za lopato, bo za nagrado dobil poster s podobo Nicole Kidman,” je sporočilo ministrstvo za infrastrukturo Črne gore.

Momčilo Bulatović