Obisk je imel drugačen namen, kot smo prva mislili... (foto: Twitter / UWEC)

Mesec dni po famozni turneji predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič v več državah centralne Afrike na dan prihajajo prve podrobnosti resničnega ozadja njenega obiska. 

Kot so takrat poročali mediji, je bil obisk Klakočar Zupančičeve v Afriki dejavnost v sklopu pridobivanja podpore afriških držav za izvolitev Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta OZN. No, vsaj tako naj bi mi mislili – vsaj glede na to, da sta si podobno turnejo privoščila še zunanja ministrica Tanja Fajon in državni sekretar na MMZ Samuel Žbogar, v času Pahorjeve vlade zunanji minister.

A obisk omenjene trojice v Afriki naj bi v resnici imel čisto drugačen namen. Da je bilo predvsem pri obisku Urške Klakočar Zupančič veliko nenavadnega, dejansko nakazujejo tudi mnenja nekaterih slovenskih diplomatov, ki se čudijo načinu pridobivanja podpore afriških držav. Češ, zapravljanje denarja in časa za to, kar je v preteklih letih “zatavšal” že nekdanji predsednik republike, pred tem pa diplomat v OZN Danilo Türk. Povrh tega pa je Uganda zelo neprijazna država v odnosu do homoseksualcev, opozarjajo.

Sedaj imamo v rokah dokaze, za kaj je v resnici šlo pri obisku v Ugandi. “Bela Masajka”, kot zadnje čase nekateri mediji imenujejo predsednico DZ, je že z napovedjo obiska sprožila veliko pozornost zahodnih obveščevalnih služb, češ da takih potovanj že od smrti Josipa Broza Tita niso bili vajeni. Golobova vlada naj bi namreč že decembra lani preko svojih zvez v nevladnih organizacijah (omenja se tudi Inštitut 8. marec, ki ima neposredno povezavo do nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obame) vzpostavila projekt “Tarzan”, ki naj bi bil namenjen vzpostavitvi izrednih varnostnih ukrepov, če bi v Sloveniji prišlo do množičnih demonstracij.

In kaj predvideva projekt “Tarzan”? Če bi prišlo do situacije, ko bi ljudje vdrli v vladno ali celo predsedniško palačo, bi najožja vladajoča ekipa (premier Robert Golob, Klakočar Zupančičeva in predsednica republike Nataša Pirc Musar) s helikopterjem pobegnila na varno začasno zatočišče, najverjetneje v živalski vrt v eni od sosednjih držav, kjer bi se naselili v sredino živalskega vrta, obdani pa bi bili z živalmi, ki naj bi jih poslale afriške države v zameno za slovensko finančno pomoč državam v razvoju. Po informacijah, ki sicer uhajajo iz tajnih služb, naj bi bil živalski vrt trenutno še v gradnji, v njem pa naj bi že naselili kamele, ki jih je prejšnjemu predsedniku republike Borutu Pahorju podaril padli libijski diktator Moamer Gadafi, pred kratkim pa tudi šimpanzijo Urško. Ni še znano, kdo bo naslednji prebivalec tega živalskega vrta, ki naj bi se nahajal najverjetneje nekje v severni Italiji.

Poimenovanje ni naključje, pravijo analitiki iz varnostnih služb, prav tako tudi ne dejstvo, da je glavna izvajalka projekta ravno Klakočar Zupančičeva, ki se v dokumentih CIA pojavlja pod kodnim imenom Cheetah Eichmann. Češ, gre za ime opice, ki je delala družbo Tarzanu, vendar pa beseda “cheetah” pomeni po naše gepard. Zato je na informacijo o omenjenem kodnem imenu močno vznemirila ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, ki je besno protestirala, češ jaz ne nosim gepardovega, ampak leopardji vzorec v svojem izboru oblačil. “Urška je dovolj vpadljiva za medije, da bi lahko preusmerila pozornost, zato ni čudno, da so prav njo poslali v Ugando,” pravi naš vir.

Med do sedaj neuradnimi in nepotrjenimi podatki naj bi se v skrajnem primeru, če bi prišlo do besnenja ljudstva, premier Golob v svoji pisarni našemil v gorilo, Klakočar Zupančičeva v šimpanza, medtem ko za Pirc Musarjevo še iščejo primerno masko. Na ta način bi lažje pobegnili iz države, poroča naš vir iz afriškega oddelka CIA.

Trevor Monkeygarden