Foto: Envato, Slovenske železnice

V petek zvečer je bilo na Slovenskih železnicah napeto. Neznani hekerji so vdrli v računalniški sistem in popolnoma spremenili sistem delovanja potniškega prometa. Preden so se IT strokovnjaki odzvali na vdor, so hekerji z usmerjenimi manipulacijami računalniškega sistema povzročili, da so vlaki od 16.45 do 19.45 vozili brez zamud.

Kot je povedal tiskovni predstavnik, so bili neznanci tri ure v železniškem sistemu. Med kibernetskim napadom jim je uspelo spraviti pod nadzor vse signalne naprave po vsej državi. Hekerji so posegli v čas prihodov in odhodov vlakov. Rezultat: na desetine vlakov je odšlo pravočasno in prispelo na cilj s sekundno natančnostjo..

Celo zaporedje hitrih vlakov je bilo brez izjeme pravilno, kar je presenetilo številne potnike, ki so se že pripravili na zamude.

»Le nemočno smo lahko opazovali,« so pojasnili na SŽ. »Bili so pravi profesionalci, ne naključni hekerji. Točno so vedeli, kaj delajo. V nasprotju z nami.«

Kdo stoji za napadom, ni jasno. Je bila tajna služba druge države? Ali so odgovorni ruski hekerji?

Dejstvo ostaja: kibernetski napad je zelo močno prizadel SŽ. Več tisoč potnikov se je večinoma pritožilo, da so zamudili na vlak zaradi hekerskega napada.

»Na peronu sem bil le tri minute po uradnem odhodu, a mojega vlaka že ni bilo. To je absolutno nesprejemljivo, da nas niso obvestili, da bodo vlaki odhajali in prihajali točno!« se je potožil Tomaž Mrak iz Celja.

Po treh urah je bilo prave nočne more končno konec. Sistemskim administratorjem na železnici je končno uspelo odbiti hekerski napad.

Nato so bili vsi vlaki na odprti progi za približno 20 minut ustavljeni »zaradi motnje signala«, da bi lahko do neke mere prešli v normalno obratovanje.

Policija zadevo še preiskuje.

Mirko Progar (prirejeno po Der Postillon)