foto: Pixabay, Mravljišče

Če je bilo v zadnjih letih precej negodovanja, ker naj bi po Ljubljani paradiral sv. Miklavž brez enega samega krščanskega znamenja na sebi, se sedaj že pojavljajo prva ugibanja, ali bomo v prihodnosti sploh še imeli javna miklavževanja in pod kakšnimi pogoji.

Čeprav je bil sv. Miklavž (oz. Nikolaj) iz Mire tudi velik borec za pravo vero, ki je koncilu enega od tistih, ki so po njegovo blatili Boga, udaril celo na gobec, je njegova današnja vloga povsem drugačna. Očitno o njem veliko razmišljajo tudi varuhi politične korektnosti. Tudi v Sloveniji, saj so ponosni nasledniki Zveze komunistov Slovenije v javni izjavi že zapisali, da je neprimerno otroke strašiti z likom, ki spominja na vrhovne poglavarje Cerke, ki ima na grbi zločine nad otroki. “Imamo Dedka Mraza, oblečenega v izvirna slovenska oblačila. Zakaj bi tvegali z uvoženimi liki, ki so povrh vsega še verski?” so zapisali. Po njihovo je nesprejemljiv tudi Božiček. “Gre za slabo kopijo Dedka Mraza, preoblekli so ga v rdeča oblačila in zastrupili s cocacolo. Fuj in fej!”

V Mestni občini Ljubljana pa razmišljajo, da bi moral biti Miklavž prihodnosti takšen, ki bi ustrezal vsem verskim in družbenim skupinam. Torej bi moral imeti kapo pobarvano v mavrično barvo, na njej pa bi imel islamski znak. “Verjetno bodo naši muslimani vseeno užaljeni, ker imajo oni drugačne kape, marsikdo od nas bi si želel, da bi bila taka kot pri tistem črncu, ki predstavlja simbol kave Julius Meinl. Miklavžev domači kraj se nahaja v sedanji Turčiji, zato smo prepričani, da bi danes nosil takšen simbol. Vendar je to pač kompromis,” sporočajo iz glavnega mesta. Ljubljanski župan Zoran Janković si ob tem želi, da bo novodobni Miklavž nosil opanke, parkeljni okoli njega bi imeli domobranske uniforme, angelčki pa partizanske.

V slovenski podružnici razvpitega gibanja BLM pa razmišljajo nekoliko drugače. Po njihovo je problem Miklavža v tem, ker kljub svojemu maloazijskem poreklu predstavlja evropskega belega moškega in s tem zahodnjaški imperializem. “Miklavž mora biti temne polti in pika! Isto velja za angele. Parkeljni pa morajo biti bele barve!” so zatrdili. V Inštitutu 8. marec se strinjajo, vendar dodajajo, da bi moral Miklavž spremeniti spol. “Zakaj ne bi otrok obdaroval ženski link? Ali pa morda dva ženska lika skupaj, kot poročen par? To bi bilo edino sprejemljivo,” so sporočili.

V stranki Levica za zdaj še niso razpravljali o Miklavžu prihodnosti. Za zdaj smo dobili ne neuraden namig, da bi po zamisli Luke Meseca Miklavža oblekli v partizanska oblačila, če že mora biti. Vendar bi lahko namesto njega dali kar Tita, so sporočili. “Saj nam je Titej vse dal, še tisto, kar nam je vzel. Toliko, kot nam je Titej dal, nam noben Miklavž ni prinesel od začetka do danes,” je Mesec povedal za naš portal. V rokah bi lahko namesto palice nosil tudi kakšno partizansko puško. “Žal pa ga zaradi sebičnih potez Janševe vlade ne bomo mogli pogostiti s kuhančkom. Vsaj legalno ne.”

V vrstah Ozaveščenih prebivalcev Slovenije pa se ne ukvarjajo s tem, kakšen naj bo Miklavž. “Glavno je, da ni cepljeni cepec. Če bodo še pri njem preverjali PCT, je Slovenija gotova,” je komentiral Ladislav Troha.

Pepi Bohorc